Кои спортни клубове да получат субсидии?

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 24, 2021 08:39

Кои спортни клубове да получат субсидии?

Акценти

  • Регионален вестник, # 23/955 година XVIII, 18 юни -24 юли 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Да получат ли всички спортни клубове субсидии от общинския бюджет бе точката от заседанието на ОбС, която разгорещи страстите. Поводът за това бе предложение на Митко Батчев, който поиска различно разпределение на парите, отбелязано в протокола, направен на заседание на комисията. Като причина изтъкна, че някои клубове не били регистрирани в Министерството на спорта.

В първоначалния вариант бе записано за клуб по „Тенис на маса“ да има 4000 лева, за СК „Джудо“ – 7500, за СК „Борба“ – 2500, за ФК „Сакарски спортист“ – 4000 лева, за ФК „Тунджа“ – 5000 и за подпомагане дейността на Георги Киряков – спортист с увреждания – 1000 лева.

Господин Батчев предложи парите за футбола и борбата да се отнемат и преразпределят на другите клубове. Той каза: „Имахме заседание на Комисията по спорта и там изисквах актуално състояние и регистрация и спортен календар, на базата на който ще бъдат използвани финансовите средства, които отпускаме. Това бе ни предоставено само от трите клуба, на които увеличаваме средствата. Тези два клуба, по борба и футбол, които се изключват, не предоставиха тази документация.“
Това предизвика гнева на Красимир Иванов който го обвини, че такова нещо в комисията не е дебатирано. Според него има преправен от Батчев протокол и в него прозират някакви лични дрязги. „Аз не мога да разбера какво имаш против децата да тренират“, обърна се той към него.

„Няколко пъти съм бил на стадиона да видя колко деца тренират. Те не получават нито стотинка, нито за екипировка, нито треньорът им получава пари. Тези пари, които ще ги гласуваме за ФК „Сакарски спортист“, не отиват за децата, което е грешно и неправилно. Няма отчетност и не знаем къде отиват парите“, се аргументира господин Батчев.

Васил Сяров попита СК „Борба“ и ФК „Сакарски спортист“ имат ли регистрация след 2018 година по новия Закон за спорта.
За Наско Стоянов важното е да дават пари на даден клуб само ако той отговаря на изискванията на закона. „Тези които остават извън рамките на закона, те остават извън нашите решения. Толкова ли е сложно“, даде решението си той.

Отговори заместник- кметът Данчо Трифонов, който наблегна, че в ОбА работят по документи. „Ние не наказваме или награждаваме при финансирането на клубовете. Не е наша работа да предлагаме на кого да даваме хонорар или не. Всеки един клуб изготвя докладна записка от Управителния съвет и дава предложението си за бюджет. Ние го взимаме за сведения. Това са го направили всички спортни клубове. Оттам нататък документите отиват в експертна комисия, а след това идват при вас, които взимате окончателното решение.“ Обясни още, че всичко това е финансово проследяемо на базата на документи.

Намеси се и Борис Борисов: „От 2018 година всички спортни клубове са в Търговски регистър и за две минути може да се разбере. Но това не е проблем, аз не искам клубовете да нямат пари. Не трябва да коментираме това как да спрем парите на децата на борбата и футбола, а трябва да намерим начин да ги субсидираме. Затова говорим. Ако някои клубове не са се пререгистрирали, не е толкова сложно, става за два дни, да го направят.
Борбата я уважавам много като спорт, но нямат един състезател, нямат дейност, някъде не тренират децата, нямат треньор. За това става въпрос. Аз съм за това да се дадат пари, но клубовете да се пререгистрират. В нарушение са.“
Намеси се и Атанас Анастасов, който предложи докладната да се оттегли за следващата сесия, а дотогава тези два клуба, които нямат регистрация, имат време да я направят.
Около това се обединиха и други съветници и зам.-кметът Антоанета Палазова оттегли докладната.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 24, 2021 08:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама