Катя Панева: „Всички в областта трябва да имат равен достъп до здравните услуги“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 9, 2021 14:30

Катя Панева: „Всички в областта трябва да имат равен достъп до здравните услуги“

Акценти

  • Регионален вестник, # 26/958 година XVIII, 9 - 15 юли 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Катя Панева е водач на “Демократична България” в Хасково за предстоящите парламентарни избори на 11 август.
В миналото 45-ото НС е част от парламентарната група на “Демократична България” и е член на Комисията по здравеопазване.

Г-жо Панева, смятате ли, че в област Хасково всички имат равен достъп до здравеопазване?
Достъпът до здравни услуги извън големия град Хасково е затруднен. Това е един голям проблем, който през последните 7-10 години се задълбочава. Повечето лични лекари са на възраст над 60-62 години. Това за тях е една тежка и отговорна задача, защото 24/7 е отговорен за здравето на пациентите си.
Сега виждаме, че все по-малко лекари – специалисти се насочват към тези практики да попълнят липсите, които в момента се получават. Има населени места, в които има по един-двама лични лекари, а на един капацитетът е не повече от 2000-2500 пациенти. Останалите хора са без личен лекар, дори до достъп до болница или до здравен пункт. Получил се е огромен дисбаланс между община Хасково и останалите девет общини от областта.
След въвеждането на електронната рецепта от месец юли се въведе електронната здравна книжка. Това по един или друг начин улеснява лекаря и пациента, за това че по-бързо се случват нещата. Но пък води до проблем в аптеките, защото системата непрекъснато блокира и от там нищо не могат да направят. Не могат за видят идентификационния номер на пациента, не могат да разчетат рецептата.
Това става много бавно и тромаво. Очаквам нещата да сработят по-бързо и се надявам и пациентите, и работещите в аптеките да бъдат доволни.

Досега при всички избори се нагледахме на купуване и продаване на гласове, на корпоративен вот. Как смятате, че може да се реши този въпрос? Доволни ли сте от мерките, които взима правителството, а също и от тези по места, които предприемат Регионалните дирекции на МВР?
Проблемът с корпоративния и купения вот през последните няколко години наистина ескалира. След всичко, което се случи в Свиленград, не вярвах, че е толкова голям мащабът.
Искрено благодаря на директора на МВР и на действията на полицията в момента по този въпрос. Наистина в Хасковска област се диша малко по-спокойно и се надявам, че купеният вот ще бъде намален, да не казвам стопен. А за корпоративния тепърва ще направим нещо, за да накараме хората, които работят в големи фирми, да имат някаква свобода, за да могат те сами да изберат за кого да гласуват.
Подадохме сигнал до ЦИК, РИК, до Областна дирекция на МВР за подвижните секции в Маджарово и в Минерални бани. На предходните избори бяха 3, а сега искат да бъдат 9.

Оказа се, че в една такава малка община като Маджарово над 30% от хората са трудно подвижни. Дали е така?
Това, което ме притеснява, е дали в Общината имат капацитет да проверят дали подадените документи отговарят на истината. Надявам с действията на МВР да разберем наистина ли толкова хора са трудноподвижни.

Въпросът със справедливите размери на пенсиите вече не търпи отлагане. Как смятате да се справите с този проблем?
50-е лева, които се отпуснаха на възрастните хора, по някакъв начин им помогнаха да се справят в кризата. Но има нещо, което ми прави впечатление и което тепърва ще създаде проблеми. Това е, че тези 50 лева, дадени на хората с най-ниски доходи, събрани с тяхната пенсия минават определения праг и те няма да могат да получат средства за енергийна помощ.
Аз съм убедена и трябва да го направим в следващото Народно събрание, така че пенсиите да бъдат преизчислени и да отговорят на реалните вноски, които хората са правили през годините.

На 11 юли предстоят много важни избори за това каква ще бъде посоката на България?
Призовавам всички: Излезте и гласувайте! Не само вие. Направете всичко възможно да убедите още приятели, познати и роднини, не само в Хасковска област, в цяла България, а и извън нея. Нека да отидат да гласуват и да подкрепят интели-гентните кандидати. Хората, които милеят за родината си, ще направят всичко възможно тя да се развива в правилния път; да има справедливо правосъдие, а не такова, от което се облагодетелстват определени личности; да има качествено достъпно образование и не на последно място по значение е, че инвестициите в децата са инвестиции в бъдещето.

Излезте и дайте подкрепата си за номер 23!

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 9, 2021 14:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама