Знаменателният ден на Зеленски във Вашингтон

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 22, 2022 06:09

Знаменателният ден на Зеленски във Вашингтон

Акценти

  • "Никога няма да останете сами", казал американският президент Байдън на Зеленски.

Свързани публикации

21 декември

Ξ  Украинският президент Володимир Зеленски е във Вашингтон, на първото си пътуване в чужбина, откакто Русия нахлу в страната му през февруари.

Той е посетил Белия дом, където е провел съвместна пресконференция с президента на САЩ Джо Байдън. „Никога няма да останете сами“, казал американският президент Байдън на Зеленски.

5 декември

Ξ  Силите за отбрана на Украйна свалиха над 60 руски ракети в понеделникНа 5 декември 2022 г. Силите за отбрана на Украйна свалиха повече от 60 вражески ракети по време на поредната масирана ракетна атака на Русия.

Трима руски военнослужещи са убити при атака на летище с дрон от ВСУ
Украйна се е опитала да нанесе удари с безпилотни самолети по летище Дягилево в Рязанска област и летище Енгелс в Саратовска област, съобщи руското министерство на отбраната. РБК

Ξ  На 5 декември в Енгелс, Саратовска област, е атакувана база на стратегически ракетоносци, способни да носят ядрени оръжия. По-късно камион с бензин се запали и експлодира на летище край Рязан, при което загинаха трима души, а шестима бяха ранени, съобщи руското министерство на извънредните ситуации.

Руската противовъздушна отбрана е прихванала украински безпилотни самолети над две военни летища в Русия, на стотици километри от границата между двете страни, съобщи Русия в понеделник.

Падащите отломки от безпилотните летателни апарати са повредили леко два самолета, се казва в изявление на министерството на отбраната.

1 декември

Ξ  Британският Кралски институт на обединените служби (RUSI) публикува доклад, в който се анализират първите няколко фази на пълномащабна война между Русия и Украйна в периода февруари-юли 2022 г. – период, в който украинските въоръжени сили все още не са провеждали настъпателни операции на фронтовата линия.

Руското командване предполага, че „специалната операция“ ще бъде завършена за не повече от 10 дни. В документите на 1-ва гвардейска танкова армия на руския Западен военен окръг, заловени край Киев през март, се посочва, че в рамките на 10 дни групировката ще „премине към блокада и унищожаване на отделни разпокъсани части на ВСУ и остатъци от части на националистическата съпротива“.

29 ноември

Ξ  Загубата не е опция“: Путин „отчаяно“ се опитва да избегне поражение в Украйна, докато тревогата в Москва се увеличава.

Когато Русия нахлу в Украйна през февруари, никой от близкото обкръжение на президента Владимир Путин не очакваше войната да продължи повече от няколко месеца.

Тъй като времето отново застудява и се връща към мразовитите и кални условия, които руските сили, нахлуващи в Украйна, изпитаха в началото на конфликта, Москва е изправена пред това, което вероятно ще продължи още месеци сражения, военни загуби и потенциално поражение.

Ξ  Прехвърлянето на зенитно-ракетни системи Patriot в Украйна е политически въпрос, но в случай на доставка украинските екипажи биха могли да ги усвоят за няколко седмици.
Това твърди Юрий Ихнат, говорител на ВВС, който говори на националния телетон във вторник, съобщава кореспондент на Укринформ.

19 ноември

Ξ  Зимата пристигна в Украйна, като през последните дни части от страната бяха покрити със сняг. Лятната сочна зелена трева отдавна е изчезнала, а златните полета на есента бързо избледняват и скоро ще бъдат погребани от неподвижно бяло сред следи от танкове и пресни кратери.

Видеозапис на два украински танка Т-64ВВ в движение дава приблизителна представа за това, което предстои с по-нататъшното понижаване на температурите. Двата покрити със сняг танка се движат под слабо осветена облачност. Призрачната снежна местност е колкото красива, толкова и безпощадна за тези, които се сражават в нея.

Ξ Ракетен удар лишава турските безпилотни летателни апарати от двигатели.

Владимир Рогов, член на главния съвет на администрацията на Запорожска област, съобщи в своя канал в Telegram, че руските въоръжени сили са нанесли удари по склад за боеприпаси на украинските въоръжени сили, както и по съоръженията на самолеторемонтния завод „Мотор Сич“. Именно в този завод се произвеждат двигателните системи AI-450, които се доставят на Турция и се монтират на безпилотните самолети Bayraktar.

Ξ Риши Сунак посети президента Зеленски в Киев, който обещава помощ от 50 млн. паунда.

Риши Сунак обеща 50 млн. лири стерлинги помощ за отбрана на Украйна, докато се среща с президента Володимир Зеленски при първото си посещение в Киев, откакто стана министър-председател.

Пакетът от помощи има за цел да противодейства на руските въздушни нападения.

Помощта за отбрана в размер на 50 млн. лири стерлинги включва 125 противовъздушни оръдия и технологии за противодействие на смъртоносни дронове, доставяни от Иран, включително десетки радари и средства за електронна борба срещу дронове.

15 ноември

Ξ  Десетки ракети са изстреляни по цели в Украйна, докато Русия е изправена пред остро осъждане на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия
Съобщава се за най-малко един загинал след ударите по столицата Киев
Кабинетът на украинския президент казва, че ситуацията в цялата страна е „критична“
Премиерът на Обединеното кралство Риши Сунак казва, че Русия води „варварска“ война и че трябва да „се махне“ от Украйна
В проект на декларация на Г-20 се казва, че „повечето“ членове категорично осъждат войната в Украйна и че тя изостря нестабилността на световната икономика bbc

Снимка: Ройтерс

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 22, 2022 06:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама