Захванаха един от най-разбитите пътища

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 5, 2013 08:41

Захванаха един от най-разбитите пътища

Акценти

  • Вестник "НОВИНИ", 8 - 14 март 2013 г., година XI, #10/515

Свързани публикации

Близо 3.4 милиона лева отпуска държавата за подобряване инфраструктурата на Харманлийска община. Те са отпуснати по два проекта, единият от които вече е реализиран. В неделя, в Деня на националния празник, кметът Михаил Лисков и заместникът му инж. Гено Генев прерязаха лентата на нов вантов (въжен) мост на река Харманлийска. На тържествената церемония свири духова музика, четири лодки направиха регата, а малко преди това, един от гребците се преобърна в студената вода. Свещеници осветиха моста, а треньорът Матей Калпаков благодари лично на кмета на Харманли за придобивката, която вече им дава достъп до Гребната база.
Мостът бе изграден от консорциум „Дефилето“, след като през миналата зима буйните води отнесоха предишния. Парите са отпуснати от Междуведомствена комисия към МС и са 168 хиляди лева.
На другия ден, понеделник – 4 февруари, харманлийският градоначалник счупи бутилка шампанско в кофата на багер, като така даде начало на ремонт на проблемна пътна отсечка през село Поляново. Тя започва от Международния път Е80 и е до границата със с. Константиново, Симеоновградска община. Изгражда се по съвместен проект на община Харманли в партньорство с организация от Северна Гърция. Проектът е за 3 284 178 лв., който е безвъзмездно финансиран по Програма „Европейско териториално сътрудничество, Гърция – България 2007-2013 г.“ В него е заложена сериозна сума за рекламиране. Ще се прави филм, а проектът ще приключи с двудневен финален форум.
На церемонията официално се даде старт на началото на ремонта на разбития път. Той ще се рехабилитира от фирма АБ – АД, която ще прави и другия път от Харманли за село Българин. Дължината е 4.9 км, от които 1.3 са в населеното място Поляново и 3.5 – извън него. Той може да бъде завършен за година.
На събитието присъства и кметът на Симеоновград – Пейчо Стайков, Станимир Милев от дружеството, което ще изгражда пътя и представители на други строителни фирми. Сред неофициалните гости бе и Райна Йовчева, бивш областен управител.

Спечелването на първия проект бе с намесата на Областна администрация, чиято дума се чува в Междуведомствена комисия, която отпуска пари за подобни обекти. Проектът за пътя през с. Поляново бе в списъка на резервите и се наложи зам.-областният управител Николай Нанев да ходи до Гърция и до София да лобира за него. Местните съветници от ГЕРБ също настояваха пред областния управител да се включи като важен, защото при произшествие на международния път, това шосе се използва като резервно. Ако работата на ОблА е да съдейства на общините при подобни случаи, то елементарната форма на учтивост от страна на местните управляващи е на подобни събития да бъде поканен и техен представител. Но почтеността като понятие никога не е била на дневен ред в ОбА- Харманли.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 5, 2013 08:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама