Въвеждат нов локдаун от понеделник

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 18, 2021 14:42

Въвеждат нов локдаун от понеделник

Акценти

  • Проблемът с доставката на ваксини също не е разрешен.

Свързани публикации

Моловете, заведенията, детските градини и яслите се затварят от понеделник в цялата страна, решиха здравните власти. Мерките се взимат заради пандемията от коронавирус. Затварянето се въвежда само 20 дни след пълното отваряне на страната, което беше направено на 1 март при вече нарастващи случаи на коронавирус.
Новините от четвъртък идват на фона на “стремителен ръст” на смъртността и на новите случаи на COVID-19 каза ген. Мутафчийски от Националния оперативен щаб. За две седмици новозаболелите в страната са се увеличили с 94%, а смъртните случаи – със 124%, каза той.
В момента България е на трето място в света по интензивност на ръста на смъртните случаи и на седмо място в света по нарастване на новите случаи в рамките на денонощие.
„Ситуацията в страната за последните 2-3 седмици е: продължават да се увеличават случаите на пациентите в лечебните заведения, както и положителните проби. Всичко това ни мотивира да предприемем ограничителни мерки за цялата страна, които да бъдат въведени от понеделник и да бъдат с продължителност десет дни”, посочи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Какво ще се случи:
– Преустановяват се всички присъствени учебни занимания в училища, детски градини, ясли и висши учебни заведения. Изключение се прави за упражненията за определени специалности във висшите учебни заведения. Държавните изпити ще се провеждат присъствено.
– Преустановяват се посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки или вземане на храна за дома или офиса.
– Всички юридически или физически лица, които са собственици или управляват обекти – места за хранене в хотелите, следва да организират дейността си по начин, който осигурява изхранването на гостите по стаите.
– Спират се посещенията в казина, във всички търговски обекти, предлагащи нехранителни стоки с нетна площ над 300 кв. м, с изключение на хранителните стоки.
– Преустановяват се посещенията на търговски центрове и молове, като в тях остават да работят само аптеки, оптики, зоомагазини, химическо чистене, банки и телеоператори.
– Преустановява се провеждането на семинари, тиймбилдинги, конгреси, конференции, изложения, обучения и др. мероприятия в обществена форма.
– Забранява се провеждането на културни мероприятия, като посещения на кина, театри, музеи и танцови занятия и др.
– Забранени са и тържества от частен характер като сватби и кръщенета с повече от 15 души.
– Няма да се провеждат групови туристически пътувания.
– Затварят се плувни басейни и фитнеси.
– Пазари, тържища и базари трябва да създадат организация за еднопосочно движение и да работят при спазването на всички противоепидемични мерки.
Измерена в абсолютни числа за 14-дневен период, смъртността в България е 11 на 100 хил. души население, което ѝ отрежда четвърто място в ЕС и първо място на Балканския полуостров. По заболеваемост България е на 9-о място в ЕС и на 3-то на Балканите с 483 случая на 100 хил. души население, измерени на двуседмична база, каза главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Броят на заразените с коронавирус в областта продължава да поддържа високо ниво.
На 18 март, четвъртък, Областният оперативен щаб отчита, че 113 са положителни случая на коронавирусна инфекция, 5 са починали, 45 са излекувани. В този ден са 50 поставени дози ваксина.
На 17 март, сряда, за наличие на тази инфекция са регистрирани 119 души, 9 починали и 60 излекувани.
На 16 март, вторник, положителните тестове са 125, 7 починали и 69 излекувани.
На 15 март като заразени са регистрирани 7 души, 1 починал. Поставените дози ваксини в този ден са 48.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 18, 2021 14:42
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Владимир но не Ленин нито Путин март 18, 21:06

    На пИчелившите, честито!!! Народе, докога ще се оставяте на шайка гадове да ви ограничават правата заради вирус, от който 77% от населението не се разболяват, а само 4% умират и то от съпътстващи заболявания? И затова си унищожихте бизнесите и ставате роби?! Заслужавате си участта!!! О, неразумни уроди (изроди, а не юроде)!!! Поне няма да продъллжи дълго, Господ идва скоро!!!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама