Връща ли си държавата границата?

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 12, 2022 08:27

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“, 12 август – 2 септември 2022 г., брой 30/1008, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

„Нека хората, които пораждат напрежение на „Капитан Андреево“, да имат усещането и знанието, че държавата ще им отговори с пълния си ресурс и да не хранят никакви илюзии, че ще се получат лесно нещата.“ Това заяви служебният министър Иван Демерджиев, който пристигна на инспекция на граничния пункт в неделя, 7 август.
Поводът за идването му бе натрупаният транспортен трафик, започнал на 2 август. Тогава събитията около контрола на храните ескалираха. Пропускането на камиони беше блокирано за три дни и се образуваха опашки. „Това се случи, след като дойде и новина за поредно съдебно решение в полза отстранената частна фирма. Те („Евролаб 2011“) ни спряха с 30 души, които докараха, и изблъскваха нашите работници“. Това каза директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Даскалов. Той е издал Заповед, с която Агенцията разшири дейността си и пое дейностите по разтоварване и товарене на тировете, подлежащи на проби, за което частното дружество има претенции. „Очаквахме, че фирмата ще се съобрази с тази заповед, но за съжаление това не стана докато жандармерията не помогна на служители на Агенцията да поемат тези дейности”, уточни господин Даскалов.
Иван Демерджиев допълни, че присъствието на униформените е необходимо, за да се поддържа общественият ред и спокойствието.
При посещението си в неделя министър със задоволство констатира, че трафикът се е нормализирал и няма напрежение. Съобщи, че фитосанитарният контрол на граничен пункт „Капитан Андреево“ вече работи нормално.
По повод напрежението между служители на БАБХ и частната фирма, той съобщи, че има подадени жалби и от двете страни. Всяка обвинява другата в противоправни действия. „Нито една от страните не бива да мисли, че ще реши казуса си тук на място, с някакви действия, особено противозаконни. Мястото на решаване на многобройните казуси е в съда“, напомни вътрешният министър.
Конфликтът между фирмата и БАБХ вероятно ще ескалира заради поредно решение на ВАС, в което се казва, че „Евролаб 2011“ може да остане в помещенията на БАБХ на „Капитан Андреево“ до окончателното произнасяне на съда по спора за договора. Това означава, че фирмата може да се върне в сградата на пункта, която ползва по силата на договор за наем, сключен в последния ден на 2021 г.

В деня, в който трафикът на границата се е нормализирал, БАБХ е била подложената на хакерска атака, взети са мерки, стана ясно от думите на министъра.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 12, 2022 08:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама