Виелица изплаши харманлийци на Трифоновден

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 14, 2021 14:54

Виелица изплаши харманлийци на Трифоновден

Акценти

  • Малцина отидоха до Трифонето, където се отбелязваше празника на светеца

Свързани публикации

Виелица и минусови температури изплашиха харманлийци и малцина се престрашиха да отидат до местността Трифончето, където се проведе празника на Свети Трифон.
Тази година на 14 февруари НВП Старозагорският митрополит Киприян участва в ритуалното зарязване. Свещеникът отслужи Празнична света литургия в храма, носещ името на светеца. Заради виелицата и студеното време ритуалът тази година се извърши на закрито в параклиса. Владиката освети и курбан, който бе раздаден на малцина, осмелили се да дойдат на ветровития хълм, където се издига храмът „Свети Трифон“.
Заради курбана или заради владиката на 14-и, миряните, уважили празника, бяха много повече от двамината, уважили службата на Трифоновден на 1 февруари.
За участие на Общината в организиране на „Трифон Зарезан“ кметът Мария Киркова е номинирана в конкурса „Кмет на годината“. Той е организиран от портала на българските общини Kmeta.bg и надпреварата е при средните общини, където конкуренти са кметове на Сандански, Тунджа, Раковски и Родопи. Номинациите са на база наблюдения по подготовката и изпълнението на традицията. Онлайн вотът на Kmeta.bg (www.kmeta.bg) e в секцията „Кмет на месеца“ и ще продължи до 28 февруари включително.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 14, 2021 14:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама