„Ян Бибиян“ и „Живот в скалите“ – най-търсените книги в Симеоновград

Ива Вангелова
От Ива Вангелова март 19, 2021 12:30

„Ян Бибиян“ и „Живот в скалите“ – най-търсените книги в Симеоновград

Акценти

  • Регионален вестник, # 9/941 година XVIII, 5 - 11 март 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Библиотеката към НЧ „Развитие 1882“ – Симеоновград има повече от стогодишна история. Създадена е през далечната 1886 г. като читалня, която е разполагала само с периодични издания. Постепенно е създаден книжен фонд, който през 1928 г. вече наброява 1182 тома и 272 броя списания.
Днес библиотеката разполага с Детски отдел, Заемна за възрастни и Информационен отдел. През 2004 г. НЧ „Развитие 1882“ откри клуб „Библиотека“ в кв. Злати дол, където се намира и едното от 3-те училища в града.
Работата на нашата библиотека е насочена към пълното, качествено и бързо задоволяване на информационните, развлекателните и образователни потребности на потребителите. Посредник между информацията и потребителите и утвърждаването на библиотеката като обществен информационен и културен център, осигуряващ равноправен достъп, с водещи инициативи: специално внимание към постоянното обновяване и обогатяване на библиотечните колекции с традиционни /книжни/ и други носители на информация и активно прилагане на разработените електронни услуги в областта на културата, образованието, информационната грамотност и заетостта, с цел привличане на нови читатели от всички възрасти.

Може ли да ни дадете информация колко са били вашите потребителите през изминалата 2020 г.? Повече или по-малко са в сравнение с 2019 г.?
Потребителите на библиотеката за 2020 г. са 420, но се наблюдава известен спад в сравнение с 2019 г., което се дължи на наложените ограничения във връзка с противоепидемичната обстановка.

Може ли да се каже, че покрай пандемията и дългия престой вкъщи, много хора преоткриха това занимание?
Покрай пандемията много от старите потребители подновиха вземането на книги и за наша голяма радост дойдоха и нови потребители.

Кои са по-активните читатели – малките деца, учениците, със своите препоръчителни списъци за училище или хората в по-напреднала възраст?
Определено по-активни са най-малките и най-големите читатели. Учениците бяха доста активни за първите три месеца на годината и след наложените ограничения намаляха. Известна активност имаше и през летните месеци, заради препоръчителните списъци от училище.

Има ли човек, значително отличил се сред останалите, който може да си оприличи като „Най-активен читател за 2020 г.“ и с колко прочетени книги за годината?
За „Най-активен читател за 2020“ в Детски отдел бе отличен Ивайло Иванов – 5 клас, възпитаник на СУ „Св. Климент Охридски“, Симеоновград, с прочетени 53 книги, а в Заемна възрастни – Иванка Генева, пенсионер, с прочетени 112 книги.

Можете ли да кажете същото и за книга? Има ли някоя, която се е откроила със значително по-високо търсене, в сравнение с останалите?
Най-търсената книга през 2020 г. сред малките читатели беше „Ян Бибиян“ от Елин Пелин, а сред големите – „Живот в скалите“ от Мария Лалева.

Новите автори с актуални заглавия ли се търсят повече или класиката не им отстъпва?
Новите автори и заглавия са повече търсени в сравнение с класическите произведения, които са предпочитани от по-малко читатели.

Направило ли Ви е впечатление кой жанр е най-търсен в момента? Има ли промяна с годините?
Търси се предимно детска художествена литература – приказки и романи за деца и художествена литература за възрастни – трилъри и любовни романи. Детските енциклопедии са сред любимото четиво на малките читатели.

Според Вас достатъчен ли е срокът, който давате за прочита на книги? Имате ли често случаи на закъснение при връщането им или такива, които се връщат без да са прочетени?
Срокът от 20 дни за прочит на заетите книги според нас е достатъчен, читателите сами преценят колко книги да заемат, а ако не успеят да ги прочетат в определения срок имат възможност да ги презапишат.

Можете ли да се похвалите с дарения? Кое е най-голямото през изминалата година?
Нашата библиотека често получава дарения на книги от граждани, като част от тях предоставяме на колегите от библиотеките по селата в нашата община. За 2020 г. най-голямо дарение получихме от Тихомир Желев, наш съгражданин.

Има ли промяна в цената на годишния ви абонамент и стига ли ви сумата за закупуването на нови книги?
Промяна в цената на годишния абонамент няма, а сумата, която получаваме за закупуване на нови книги с решение на Читалищното настоятелство, ни е достатъчна.

Какво ще пожелаете на вашите читатели и какво ще призовете другите останали?
Благодарим на всички наши потребители за доверието и нека си пожелаем още много нови и интересни заглавия, а тези, които още не са ни читатели, екипът на библиотеката кани да заповядат при нас, защото сме сигурни, че ще им хареса да се разходим заедно из чудния свят на книгите.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова март 19, 2021 12:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама