Чешма в Тополовград предизвика напрежение между местните хора

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 31, 2021 12:16

Чешма в Тополовград предизвика напрежение между местните хора

Акценти

  • Регионален вестник, # 4/936 година XVIII, 29 януари - 4 февруари 2021 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Чешмата под сградата на болницата в Тополовград предизвика известно напрежение между живеещи наблизо, собственик на магазин там и ОбА.
Тази чешма, за която сме писали вече, е с няколко корита и малък басейн накрая. Предназначена е била за водопой на животни и наливане на вода за битови нужди във времената, когато в града не е било водоснабдено всяко домакинство. Това обаче отдавна вече е история. Чешмата е занемарена от много години, коритата и басейнът са ерозирали и затлачени, водата вместо в канализицията се излива на площадката пред нея.
В резултат на това мястото се е заблатило – лятно време е развъдник на комари и друга летяща твар, а през зимата всичко се заледява. На практика чешмата и водата от нея не се използват вече години наред. Собственикът на магазина малко под нея – Веселин Петров, е решил да премахне това неприятно вече място. Изградил басейн (или по-скоро резервоар) зад заведението си, покрит с капаци, прекарал е свободно поставена тръба от чешмата до него и е направил отход към канализацията. Междувременно е пуснал и няколко риби и районът вече не се заблатява и замърсява. Който иска да ползва чешмата и водата, просто издърпва тръбата и ползва чешмата без проблеми.
Грешката на господин Петров е, че е направил всичко това самоинициативно и не се е допитал до Общинска администрация.
Около двудневната криза с водата граждани останали недоволни от това положение, сезирали Общината, нашата медия и с пост във Фейсбук за голямото според тях нарушение. Твърдят, че това щяло да доведе до пресъхване на чешмата.
Веселин Петров е извикан в Общината и му е направено предписание да махне тръбата.
За да се направи така, че водата да не тече навън, а в канала, трябва да се ремонтират коритата, басейнът и отходът към канализацията, както и да се почисти чешмата и целия район наоколо. А Веселин Петров е направил нещо много по-просто и по-лесно, при това за негова сметка.
Как ще се развият по-нататък нещата предстои да видим.
Този случай обаче ни провокира да се поинтересуваме от намеренията на Общината, защото това е проблем за почти всички местни чешми в Тополовград. Ето какво каза зам.- кметът Хараламби Мочев: „Наясно сме с този проблем. За тази чешма и за другите местни водоизточници сме решили да вземем мерки и да ги приведем в прилично състояние. Защото тези чешми са история, памет, а и потребност. Около тях все пак са се образували населените места, защото първото, което са потърсили за удобно място за заселване, това са именно местните води, на които са направили чешми и около тях са създали населеното място.“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 31, 2021 12:16
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Мария януари 31, 14:18

    Когато човек намери решение на проблем и организира отстраняването му за собствена сметка винаги ще се намери някое злобно човече да докладва на държавата за “ нередноста“ . Дано общината да намери решение, а хорицата които се жалват да покажат гражданска позиция и да вземат да подпомогнат процесите, така ще си поизчистят и кармата.

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама