Четенето – предпочитана дейност по време на карантината

Ива Вангелова
От Ива Вангелова февруари 19, 2021 10:00

Четенето – предпочитана дейност по време на карантината

Акценти

  • Регионален вестник, # 7/939 година XVIII, 19 - 25 февруари 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Как се отразява пандемията от COVID-19 върху четенето на книги?
Увеличило ли се е търсенето им или затварянето на библиотеките е било пречка за това? Изпратихме тези и други въпроси към библиотекарите в градските духовни средища в региона и в продължение на няколко броя ще ви запознаем с техните отговори.

Тази стaтистика ни предоставиха от читалищна библиотека при НЧ „Дружба-1870“ – Харманли. Публикувано без редакторска намеса.

Може ли да ни дадете информация колко са били вашите потребителите през изминалата 2020г.?

През изминалата 2020 г. библиотеката имаше 3145 посещения от читатели и са взети 7334 книги. От периодичния печат бяха дадени за вкъщи 48 броя. Презаписали са се 413 души, като 72-ма от тях са нови читатели. Посещенията за ползване на компютри са 198.

Това повече или по-малко е в сравнение с 2019г.? Какво забелязвате – спад или увеличение има в четенето?

Естествено е, че са по-малко в сравнение с 2019 г. Но основно спад има в детския отдел – почти 50%. Докато в отдела  за възрастни почти няма промяна.

Може ли да се каже, че покрай пандемията и дългия престой вкъщи много хора преоткриха това занимание?

Да. Месеците, в които  бяхме затворени, почти всеки ден имаше от някъде въпрос кога библиотеката ще заработи. Съкрати се и времето, за което хората си връщаха книгите, т.е. това е било едно от предпочитаните занимания по време на карантината.

Кои са по-активните читатели – малките деца, учениците, със своите препоръчителни списъци за училище или хората в по-напреднала възраст?

Има известна цикличност в активността. Малките деца и учениците основно са активни през ваканциите и лятото. А за по-възрастните читатели, както казах, това си е един равномерен процес – просто едни идват по-често лятото, други зимата, а има и читатели, за които сезонът няма значение.

Има ли човек, значително отличил се сред останалите, който може да си оприличи като „Най-активен читател за 2020 г.“ и с колко прочетени книги за годината?

Винаги има и не е само един. За 2020г с най-много прочетени книги-115, е Тодорка Матова от отдела за възрастни. Милена Митева  я следва с 99 прочетени книги, а след нея е Дончо Зорзопов с 82 книги.

От детския отдел сме отличили Мария Стоева от 2 клас с 72 прочетени книги. След нея е Ива Дурова с 47 книги и на трето място е Николета Будурова с 21 прочетени книги за годината. Подготвихме и награди за тях.

Можете ли да кажете същото и за книга? Има ли някоя, която се е откроила със значително по-високо търсене в сравнение с останалите?

Отново  не е една. От българските автори често питат за „Живот в скалите” на Мария Лалева, ”Медальонът” на Галина Златарева, ”Стопанката на Господ”-Розмари Де Мео, книгите на Ивелина Радионова ”Обич” и „Алтъна” и др. А от чуждите автори най-търсени са на Джордж Оруел с „1984”, ”Където пеят раците“ на Дилия Оуенс. Традиционно се търси и Даниел Стийл. В детския отдел  преобладава търсенето на приказки, фентъзи романи и книгите на Джеф Кини-„Дневникът на един Дръндьо”.

Новите автори с актуални заглавия ли се търсят повече, или класиката не им отстъпва?

Има читатели и за едното, и за другото. Вземат се книги като „Война и мир“ на Л.Н.Толстой и от нашето съвремие – като „Хавра“ на Захари Карабашлиев,“Живот в скалите“ на Мария Лалева и др.

Направило ли ви е впечатление кой жанр е най-търсен в момента? Има ли промяна с годините?

 Няма най-търсен определен жанр. Разнообразно е търсенето – история, криминални и любовни романи, фентъзи и съвременни романи, книги за пътешествия, автобиографии на известни личности и т. н. С годините има промяна пак според хората и битието им. Някои се насочват към по-леко четящи се книги, други преоткриват нови области за четене.

Имате ли читатели, които предпочитат да четат при вас в библиотеката, вместо да взимат за вкъщи?

Да, имаме и такива читатели. В детския отдел има деца, които четат известно време, после рисуват или оцветяват рисунки, предлагани от нас, правят си книгоразделители, играят шах.. Има и такива, които си пишат домашните в библиотеката, често използвайки помощта ни.

В отдела за възрастни се четат книги, но така също и преса, списания или книги, които не се дават за вкъщи. Обстановката предразполага – тихо, спокойно и топло или хладно – според сезона.

Според вас достатъчен ли е срокът, който давате за прочита на книги? Имате ли често случаи на закъснение при връщането им или такива, които се връщат, без да са прочетени?

Срокът е 20 дни. Ако читателят не се справи по една или друга причина с този срок, има право на едно презаписване за още 20 дни. Срокът е достатъчен, просто има различни читатели – едните са стриктни и връщат навреме книгите. Други малко или повече проточват връщането. Налага се да звъним не еднократно, защото сега книгите са по-скъпи. Купуват се обикновено по 1-2 екземпляра и ако се забави връщането, хората чакат, за да прочетат определено заглавие.

Можете ли да се похвалите с дарения? Кое е най-голямото през изминалата година?

Да  имаме много дарения. Направили сме за 2020 г. 24 протокола. За детския отдел с 4 протокола са заведени 24 книги за 161,18лв., а в отдела за възрастни читатели с 19 протокола – 108книги за 1234,21лв.

Много стойностно дарение получихме от  местния  Ротари-клуб .Това са 16  чудесно оформени, качествени книги – исторически, географски и справочни, на стойност 460 лв.

А в детския отдел 14-годишната Ива Латинова направи голямо дарение от 38 почти нови фентъзи книги.

От даренията тези книги, които не се завеждат в библиотеката, се разпределят за други читалища и библиотеки, основно по селата.

Има ли промяна в цената на годишния ви абонамент и стига ли ви сумата за закупуването на нови книги?

Тук може би трябва да коригирам точността на въпроса. За годишен абонамент говорим при пресата. Той се определя от Общината и намаля всяка година. Тази година бе премахнат от списъка в-к „Сега”. За книгите имаме бюджет, които се отпуща всяка година след предлагане и гласуване /за Отдела за възрастни/ от НЧ ”Дружба”. С тази сума засега успяваме да вземем актуални заглавия и да поддържаме читателския интерес. Парите за детски книги се отпущат от Общината.Там процесът е по-труден – има фиксирана сума, която е в доста малък размер  в сравнение с цените за книги и определено не ни стига. През годината са закупени 62 нови книги на стойност 993,12лв от отдела за възрастни. За детския отдел са закупени 27 нови книги на стойност 318,31лв. Бракът за 2020 г .обхваща 246 книги за 293,81лв.

Какво ще пожелаете на вашите читатели и какво ще призовете другите останали?

На нашите читатели пожелаваме да са здрави, за да могат да ни посещават. Пожелаваме им и да запазят желанието си за четене, да не забравят думите на Паскал Мерсие: „Дали човек чете, или не чете – това веднага се забелязва. Между хората няма по-голяма разлика от  тази.“

Всички, които все още не са открили или са поизоставили магията на четенето, можем да мотивираме с казаното от Е. Б. Уайт: „Една библиотека е толкова много неща. Тя е място, където да се скриеш от дъжда. Място, където да отидеш, за да си сам и да помислиш. Но най-вече е място, където живеят книгите и можеш да се свържеш с други хора, с техните мисли, чрез книги. Ако искаш да намериш нещо – информацията е в съответната книга – речници, енциклопедии и атласи. Ако искаш да ти разкажат история – библиотеката е мястото, където да отидеш. Книгите съдържат повечето тайни на света, повечето мисли, които мъжете и жените са имали. С автора на една книга се усамотявате само двамата. Ако не си щастлив, в книга можеш да намериш комфорта и куража, който ти е необходим. Ако не си сигурен, в книга можеш да откриеш отговора на въпроса, който търсиш, или решението, което да вземеш. Книгите са добра компания за добри и лоши времена, защото те са хора – хора, които са останали живи, като са се скрили между корици”.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова февруари 19, 2021 10:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама