Черните камъни официално стават природна забележителност

Сакар нюз
От Сакар нюз март 24, 2022 10:27

Черните камъни официално стават природна забележителност

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 25 -31 март 2022 г., брой 12/990, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

В понеделник, 21 март, министърът на околната среда и водите подписа заповед за обявяване на природна забележителност „Черните скали“ в Сакар планина. Това съобщи във Фейсбук Тома Белев, който е зам.-министър, и допълни: „С това още един красив кът на тази магическа планина е поставен под защитата на закона с цел опазването му за настоящото и идните поколения.“
Предстои заповедта да се публикува в Държавен вестник.
В Тополовград тези скали са известни като „Черните камъни“ и се намират на 4 км югоизточно от Тополовград и на 2.5 км южно от с. Орешник
„Черните камъни“ представляват поредица от внушителни скални зъбери, подредени в северозапад-югоизточна посока на дължина над 300 м и издигащи се на височина 50-60 м над околния ландшафт. Най-внушителната част от скалния ансамбъл наподобява замък с многобройни кули, а по-ниските нива са представени от стърчащи, наклонени на юг зъбери.
Геоложкият феномен „Черните камъни” е най-впечатляващата природна забележителност в Сакар планина. Той е оформен сред долнотриаските метаконгломерати на Пальокастренската свита, отложени преди около 245 млн. г. Името на скалния ансамбъл идва от тъмния облик на метаконгломератите, които са изградени предимно от кварц, фелдшпати, амфиболи, слюди и разнообразни литокласти от интрузивни и метаморфни скали.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 24, 2022 10:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.