Център за технологии в креативните индустрии ще е в помощ на ученици

Милена Митева
От Милена Митева декември 10, 2021 11:53

Център за технологии в креативните индустрии ще е в помощ на ученици

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 10 - 16 декември 2021 г., брой 45/977 година
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

Център за технологии в креативните индустрии за близо 300 000 лв. бе открит в СУ “Неофит Рилски“ – Харманли. Той е на три зони и обучението в него ще бъде по-ефективно и увлекателно, чрез използване на последно поколение технологии, учебен софтуер и оборудване.
Официалната церемония се състоя на 8 декември, сряда. Лентата на събитието прерязаха директорът Валентина Павлова, кметът Мария Киркова и началникът на РУО – Хасково Веселина Павлитова.
Пред събралите се госпожа Павлова сподели, че се надява възпитаниците да открият своите силни страни и да заложат основа на бъдеща реализация.
Новата придобивка бе осветена от отец Живко Петров, който отслужи Водосвет.
Центърът за технологии в креативните индустрии по проект „От знанието, през технологиите към материята“ е разположен на третия етаж на училището и е с площ около 500 кв. м и включва две студиа с три зони.
В първата зона са разположени студиата за дизайн, презентационно студио за видео и звукообработка, 3D моделиране и кът за дискусии, споделяне и планиране. Там учениците ще имат възможност да се запознаят с хардуера и софтуера, с който се създават рекламни, мултимедийни продукти и 3D модели, да извършват предпечатна подготовка и да предоставят готови проекти и продукти в трансформиращо се презентационно студио.
Във втората е разположен „Тих кът на учителя“, който е за подготовка, мотивация, самообучение и концентрация на учителите.
Третата зона е „Зона за движение“ и е предвидена за осъществяване връзката между пространствата, за разтоварване и отдих, за свободно движение и общуване. Там се намира и „Обърнатата класна стая“, която ще бъде използвана за интеграция на различни науки, езици, изкуства и технологии, разработка и защита на проекти, обучение чрез различни методи на визуализация, свободно изразяване, дискусии и иновативно обучение. Тук се намира и кът за сканиране и принтиране и кът по роботика, а също така и арт ателие.
Преди да разгледат новата придобивка гостите, сред които бяха Веселина Павлитова – началник на РУО-Хасково, Иван Панайотов – началник на отдел “Организационно-методическа дейност и контрол” къб образователното управление, Мария Киркова – кмет на Харманли, Маргарита Тървалиева – началник отдел “Образование и социални дейности”, председателите на Училищното настоятелство и на Обществения съвет, бивши учители. Гостите бяха посрещнати с кратка програма.

СУ „Неофит Рилски“ е сред 120 училища, спечелили проект за изграждане на училищна STEM ((Science – Technology – Engineering – Mathematics) среда. За осъществяване на проекта заслуга имат Живка Делчева, Румяна Русева, Радослава Гогова, Зорница Госпо- динова и Живка Михайлова.
По Национална програма на МОН финансирането е 267 300 лв. , а съфинансиранеот от 10% – 26 730 лв. , са от дарения и помощ от Община Харманли.

Милена Митева
От Милена Митева декември 10, 2021 11:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.