Цвета Караянчева бе осъдена от „Отровното трио“

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 13, 2022 08:56

Цвета Караянчева бе осъдена от „Отровното трио“

Акценти

  • Срещу нея ще бъдат заведени още три дела заради неверните твърдения изречени в бТВ

Свързани публикации

Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и проф. Велислав Минеков осъдили Цвета Караянчева (ГЕРБ) за непозволено увреждане. Бившият председател на Народното събрание трябва да плати на тримата от „Отровното трио“ по 1000 лв., постанови Софийския градски съд.

„Отровното трио“ заведе дело срещу Цвета Караянчева заради нейно интервю от 11 септември 2020 г., в по време на антиправителствените протести. В предаването „Лице в лице“ по bTV каза: „Олигарси, които финансират онази част от протеста, като „Отровното трио“; „Мафия, която финансира протестите“; „въоръжен протест“; „На протеста са хвърчали бутилки със запалителна течност“.

Пред съда Хаджигенов, Бабикян и Минеков заявили, че твърденията на Караянчева са откровени неистини, насочени към оклеветяване на организаторите на протеста. Настояват, че са претърпели болки и страдания и са уронени престижът, личното им достойнство и морал.

В писмен отговор пред съда Цвета Караянчева посочва, че изказванията й не са обидни, нито клеветнически и че тримата водят световно известен протест срещу властта и затова трябва да имат по-висок праг на търпимост на изказванията. Караянчева твърди, че оценката и коментарите й били личното й впечатление като гражданин и като председател на Народното събрание за поведението на протестиращите.

В мотивите си съдия Кристиян Трендафилов подчертава, че в настоящия случай не се касае просто за негативна оценка на личността и поведението на Хаджигенов, Бабикян и Минеков във връзка с дейността им по организиране на протестите, а за изрази, пряко насочени и целящи да уязвят тяхното достойнство. „Създава се впечатление сред хората, че тримата са платени от олигарси и мафиоти с цел да бъде създаден хаос в държавата и че са организирали протестите, не защото считат и вярват в принципите на държавността и демокрацията, а защото получават пари“, пише съдът. Изразите „въоръжен протест“ и „хвърчаха бутилки със запалителни смеси“ засилват внушението за непочтеност на тримата, за които се създава усещането, че са допринесли за ескалация на напрежението и агресия на протестите, допълва в мотивите си съдът.

Още на протестите през 2020 г. обещахме, че сумата, която спечелим по това дело, ще дарим на детската онкохематология в София“, каза в коментар след съдебното решение адв. Николай Хаджигенов, председател на движение „Ние идваме!“.

Това е частичен иск от 10 000 лв., така че когато спечелят окончателно, те ще могат да заведат ново дело за по 10 000 лв., по което вече ще е доказано, че има причинена вреда.

Снимка: Минитор

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 13, 2022 08:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама