Храни, които се усвояват по-лесно от организма

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 29, 2022 14:18

Храни, които се усвояват по-лесно от организма

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 30 септември – 6 октомври 2022 г., брой 35/1013, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Някои храни са по-трудно смилаеми от други. Съставът на различните храни ги прави различно усвояеми от тялото. Ето защо дори една храна да е считана за здравословна и полезна, тя може да предизвика храносмилателни проблеми, ако се консумира в голямо количество или в комбинация с друга трудно смилаема храна.
Процесът на храносмилане отнема между 24 и 72 часа в зависимост от храните, които сте консумирали. Някои храни се храносмилат дори по-дълго, а хранителните им елементи се оказват предизвикателство за храносмилателния тракт. Това може да предизвика дискомфорт, подуване, газове, запек, диария.
Ако страдате от гастрит, язва, различни проблеми с червата, консумацията на трудно смилаеми храни може да е още по-голямо предизвикателство за стомашно-чревния тракт.

Защо някои храни са по-лесно смилаеми от други?
Всяка храна съдържа макроелементи – протеини, мазнини, въглехидрати и фибри в различни количества. Един от тези макроелементи има най-голямо влияние върху степента на трудност на храносмилането и това са фибрите.
Фибрите са нутриент, който организмът не може да усвои. Те остават почти непокътнати до напускането им на тялото. Наличието на фибри, видът им и концентрацията им до голяма степен определят дали една храна ще бъде трудно смилаема или лесно усвоима. Фибрите оказват влияние върху работата на червата и това колко време храната прекарва в тях. Това, от своя страна, влияе върху това колко бързо се разграждат и усвояват другите храни в червата, според mindbodygreen.com.
Има два вида фибри – разтворими и неразтворими. Най-общо казано храните с разтворими фибри образуват гелообразно вещество в червата и стомаха, което забавя храносмилателния процес. Неразтворимите фибри ускоряват храносмилането и преминаването на храната през дебелото черво.
Въпреки че и двата вида фибри имат своето незаменимо значение за храносмилателния процес, ако имате затруднения с разграждането и усвояването на храната, продуктите с по-ниско съдържание на фибри може да са вашето решение. Те се храносмилат значително по-лесно от богатите на тези вещества храни.

Кои са най-лесните за храносмилане храни?
Бял ориз
Белият ориз е рафиниран и пречистен от по-голямата част от фибрите в състава му. Това го прави значително по-лесен за обработка и усвояване от всички останали видове пълнозърнест ориз. Тъй като фибрите са трудни за храносмилане, ако имате някакви стомашно-чревни проблеми, белият ориз може да ви помогне.

Други лесно смилаеми храни бедни на фибри са картофите, сварени кореноплодни зеленчуци, които се усвояват по-лесно и не предизвикват храносмилателни смущения.

Варени зеленчуци
Пресните зеленчуци са значително по-трудни за усвояване от варените. Това е така, защото при варене част о фибрите се омекотяват, обвивките им се разграждат, а това ги прави по-лесни за приемане от организма. Варенето и печенето помага за разграждането на фибрите в червата и ги прави по-достъпни за храносмилане.

Ферментирали храни
Ферментиралите храни са препълнени с пробиотични бактерии, подхранващи микробиома в червата. Колкото повече ферментирали храни ядете, толкова по-голямо разнообразие ще имат бактериите в червата ви. Проучване от 2018 година, цитирано от mindbodygreen.com съобщава, че ферментиралите храни, като кисело мляко, ферментирали зеленчуци и плодове, кисело зеле, оказват значително положително влияние върху чревния микробиом.

Пюре
Пюрираните храни са много по-лесни за храносмилане от целите. Неслучайно пюретата са основната храна на бебетата, които все още нямат напълно развит храносмилателен тракт, както възрастните. Ако имате проблеми с храносмилането, консумирайте повече пюрирани храни. Този подход прави фибрите в тях значително по-лесни за усвояване.

Източник: az-jenata.bg

Сакар нюз
От Сакар нюз септември 29, 2022 14:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама