Уязвимите групи от населението – последни на опашката за ваксини

Милена Митева
От Милена Митева януари 19, 2021 10:08

Уязвимите групи от населението – последни на опашката за ваксини

Най-уязвимите групи от населението, с придружаващи и хронични заболявания и възрастните хора на и над 65-годишна възраст ще бъдат ваксинирани предпоследни. Това е записано в Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, който е изготвен от Министерството на здравеопазването.
Съгласно разпоредбите им, ваксини първо бяха поставени на медицинския персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник фармацевти и друг помощен персонал. „Тези лица са поставени под висок риск от заразяване с COVID-19 и могат да предават инфекцията на рискови групи от населението. Имунизирането им ще позволи те да продължат да изпълняват професионалните си ангажименти. Очакван брой подлежащи според плана е 243 600 лица.
Първата фаза на ваксинация все още не е приключила.

Във фаза II ще бъдат поставени ваксини на потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки.
Очакваният брой на подлежащите за ваксиниране, записан в плана, е 112 080 лица.

Следващият етап, или фаза III в плана за ваксиниране, включва служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности. Очакваният брой на подлежащите не е ясен към момента, тъй като се изготвят предварителни списъци.

На предпоследно място в страната ще бъдат ваксинирани хора на и над 65-годишна възраст и лица с придружаващи хронични заболявания поради тежкото протичане на заболяването и по-високият риск от развитие на усложнения и смъртен изход, в т.ч. имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити.
Очакваният брой на ваксинирани, записан в плана, е: 1 800 000, като от тях на и над 65-годишни – 1 500 000 лица, а между 45-65 години – 1 950 000 лица.

Във фаза V според плана попадат уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.
Имунизациите срещу COVID-19 на целевите групи ще се извършват по предварително изготвени списъци.
Те ще се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, РЗИ, от лекари в специализирани структури на МВР и МО и от нарочно създадени за целта екипи, вкл. и мобилни. Ваксините срещу COVID-19 и прилагането им са безплатни за населението без значение на здравноосигурителния статус на лицата. Имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна.

Как може да се имунизира човек, който не попада в тези групи?

Той трябва да се обърне към общопрактикуващия си лекар (ОПЛ) и да даде информирано съгласие за имунизиране срещу COVID-19, обективирано с подпис на лицето или законния представител на лицето в амбулаторния лист. Те ще правят списъци, а записаните ще чакат да им дойде редът.

От 11 януари 2021 г., понеделник, двама специалисти – по епидемиология и имунология, предоставят безплатно информация за наличните в момента ваксини срещу СOVID-19.
Медицинските специалисти отговарят на безплатния телефон 0800 14 515 всеки делничен ден от 9.00 до 18.00 ч. На линията гражданите могат да задават въпроси, свързани със състава на наличните и очакваните ваксини, възможните странични ефекти, както и за ваксинирането при пациенти с различни хронични заболявания. Специалистите са запознати много добре с характеристиките на препаратите за ваксиниране, следят новостите и съобщенията за ефектите от приложението на ваксините и ще бъдат на разположение с тази информация за гражданите.
Безплатната телефонна линия 0800 14 515 подкрепя пациенти с хронични заболявания с възможностите за безплатно и анонимно консултиране със специалисти в лечението на COVID-19, на диабет, на онкологични и кардиологични заболявания, както на пациенти, нуждаещи се от консултации с психолог.

Над 300 човека са ваксинираните в Хасковска област

В област Хасково са извършени 349 ваксинации на първи етап, който се проведе в края на миналия месец От тях 44,7% са на лекари, 32,6% на специалисти по здравни грижи, 21% на помощен персонал и 1,13% дентални специалисти и фармацевти. Това стана ясно след проведено заседание на Областния оперативен щаб (ООЩ) за борба с COVID 19.
На него зам.-директорът на РЗИ-Хасково д-р Станимира Тананова обобщи актуалната обстановка и процеса на ваксинация в областта. Тя допълни, че в понеделник, 11 януари, са пристигнали още 55 дози от ваксината, които ще бъдат разпределени между “МЦ – Димитровград” – 10 дози, “МБАЛ – Хигия“ – 35 дози, и „МБАЛ – Хасково“ – 10 дози, и ще бъдат поставени през тази седмица.
Предстои получаването на втората доза от имунизацията, която ще бъде поставена на първите ваксинирани на 18 и 19 януари.
На онлайн заседанието на ООЩ директорът на ОД на МВР старши комисар Ангел Цанков отчете, че за периода 4 – 8 януари са издадени 42 акта за неспазване на мерките, връчени са над 110 предупредителни протокола, извършени са над 190 проверки съвместно с РЗИ – Хасково, и са проверени над 600 лица под карантина.
Началниците на лечебните заведения в областта докладваха заетите легла към момента. Управителите допълниха, че се усеща значително намаляне на броя на заразени и хоспитализирани с COVID-19 лица.
Началникът на РУО-Хасково – г-жа Христина Боева, информира, че към момента 579 са училищните специалисти, заявили желание да им бъде поставена ваксина срещу COVID-19. Непедагогически персонал, около 200 души, също иска да се ваксинира.

Милена Митева
От Милена Митева януари 19, 2021 10:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама