Успешно представяне на тополовградски творци на фестивала „Солени ветрове“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 23, 2021 09:50

Успешно представяне на тополовградски творци на фестивала „Солени ветрове“

Акценти

  • Регионален вестник, # 33/965 година XVIII, 17 - 23 септ. 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Тополовградски поети и музиканти направиха поредното си успешно представяне. Този път творците участваха на фестивала „Солени ветрове“ в Бургас в края на месец август. Участие в него взеха триото Димитър Тодоров, Росен Пурлантов и Мартин Фостър с три песни по музика и текст на англичанина и дуетът Николай Дялков и Георги Георгиев – Герго с две песни по текст на Дялков.
Да ни разкаже повече за тази проява се обърнахме към председателя на Литературен клуб „Илко Карайчев“ в сакарския град – Николай Дялков:
„Летните празници на изпятата поезия или фестивалът „Солени ветрове” датира от 2009 г. и е роден от мечтата на малка група ентусиасти, членове на клуб за авторска песен „Кръгът на Барда”, Бургас. „Солени ветрове” е най-големият фестивал на поетите с китара (бардове или още Singer-songwriters) в България и е с международно участие. Участници, различни по стил и творчески търсения, изпълняват своите авторски песни в съпровод с акустични инструменти. Броят на изпълнителите варира от 30 до 50 души през различните години, а възрастовият диапазон е от 12 до 60 годишни. Освен индивидуални изпълнители, могат да се чуят дуети, трио и групови формации.
Връзките на тополовградските творци със „Солени ветрове” започват една-две години след създаване на фестивала с участието на поета и бард Илко Карайчев, светла му памет. От 2013 година участието си в летните празници на изпятата поезия започва и Николай Дялков, като през 2014-та той печели поетичния конкурс “Срещу вятъра”, част от фестивала, и двамата с победителя във формата за нова песен – Красимир Йорданов, са лауреатите на фестивала.
От 2015 г. Дялков продължава участията си, като вече се явява като автор на текстове на песни. Във фестивала започват да участват и Димитър Тодоров, и Росен Пурлантов, като тримата представят песни по текстове на Дялков и тяхна музика.
Една от водещите на фестивала стана Любов Узунова, а тополовградските участници бързо станаха любимци на останалите и на 11 декември 2015 г. организаторите на фестивала гостуваха в Тополовград. Тогава Росен Пурлантов, Димитър Тодоров и Николай Дялков изнесоха бардовски концерт в големия салон на читалището.
Участията на тримата на фестивала в Бургас продължават, като през 2020 година са представени вече и песни по текстове на Тонка Славкова, Петя Бойчева и Петко Илиев.
Фестивалът включва няколко формата, които през годините търпят промени, но в основни линии са следните:
1. „Песента на барда” – представителен концерт, включващ по 2 нови авторски песни от участник.
2. „Кучешката вахта” – концерт с авторски сатирични и хумористични песни и пародии, скечове, и много хумор.
3. „Бардовете по света“ – концерт на чуждестранните участници и изпълнения на кавъри на известни песни на български и чуждестранни бардове.
4. „Срещу вятъра” – Конкурс за нова авторска песен, изразяваща активна гражданска позиция.
Нашите участници никога не са участвали в конкурса за нова авторска песен с активна гражданска позиция, а само в представителния концерт, но пък с участията си винаги са превземали сърцата на колеги и публика“, завърши господин Дялков.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 23, 2021 09:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама