Улиците на Тополовград опустяха съвсем

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 17, 2021 09:47

Улиците на Тополовград опустяха съвсем

Акценти

  • Регионален вестник, # 3/935 година XVIII, 22 - 28 януари 2021 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

/коментар/
Студеното време, което се добави към Коронавируса, съвсем изпразни откъм хора улиците на Тополовград. Докато до обяд все пак могат да се видят тук там забързани и свити в шуби и топли якета хора, завити с шалове и шапки на главите, излезли да свършат някаква, най-вече неотложна работа набързо, то след обед положението е съвсем друго. По най-оживената и натоварена улица за пешеходци в града, ул. „България“, в отсечката от Старата автогара до площада пред Общинска администрация, много рядко може да се види някой преминаващ.
Такова е положението сега, още повече, че не работят кафенетата и човек просто няма къде да се спре.
Това ще отмине – и студът и COVID-19, но стълпотворението и струпването на хора все повече и все по-често ще е само далечен спомен. Главната причина за това е жестоката демографска криза, с размерите вече на катастрофа, обхванала града и общината.
За огромно съжаление, няма какво да задържи младите хора, от които зависи бъдещето на общината. Излизат от тук и не се завръщат, няма какво да ги привлече – няма икономика, няма условия за реализация, няма я политиката на държавата за общините от чергата на Тополовград.
Една общност се развива, когато има кой да продължи живота в нея – младите, които да работят, раждат деца, развиват икономика, култура и т.н. За това трябват условия, трябва държавна политика, която да дава добри предпоставки за развитие и реализация и на местни политики. Това го няма и демографската катастрофа е налице.
А че е катастрофа, това е така. Ето пример: през миналата 2020 г. новородените в община Тополовград са 4 пъти по-малко от починалите.
Към 15 януари тази година в официалните регистри на ГРАО населението на Тополовград се води 10 146 жители по настоящ адрес. От тях 8 869 са с постоянен адрес в общината и 1277 с постоянен адрес в населени места извън нея. Това са цифрите от официалната статистика. Какво точно е истинското положение, можем само да предполагаме.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев януари 17, 2021 09:47
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама