Търси се решение с намалелите лични лекари

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 2, 2021 10:11

Търси се решение с намалелите лични лекари

Акценти

  • Регионален вестник, # 25/957 година XVIII, 2 - 8 юли 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Ненавременната, неочаквана и трагична кончина на 61-годишния личен лекар от Тополовградска община – д-р Добромир Господинов, освен голяма загуба за близките му, е такава и за многобройните му пациенти. Само трима останаха неговите колеги, работещи в общината като лични лекари – докторите Веселин Вълчев, Анета Даткова и Станислав Палазов. Те са доста натоварени и не е ясно дали ще могат да поемат още пациенти, с което да се затрудни тяхната дейност. Вариант е да се потърси друго решение с помощта на Общинската администрация, друг лекар, който да поеме пациентите и работата на д-р Господинов.
Зам.-кметът Данчо Трифонов информира, че е разговаряно с няколко лекари от общината – работещи в други общини или пенсионери, да поемат работата на д-р Господинов, но никой не е изявил желание за това. От Общината са се обърнали към РЗОК-Хасково със следното писмо за изясняване на ситуацията:
До Директора на РЗОК, град Хасково
Уважаема г-жо Директор,
Моля, във връзка с преждевременната смърт на д-р Господинов – изпълнител на ПИМП – гр. Тополовград, да ни посочите начините, по които могат пациентите от неговата пациентска листа да ползват първична извънболнична медицинска помощ съгласно действащия НРД /Национален рамков договор/, за да се предотврати хаотичното прехвърляне на пациенти между останалите изпълнители на първична медицинска помощ.
Поради застаряващото население в община Тополовград в пациентската листа на д-р Господинов преобладават хора с хронични заболявания, които спешно се нуждаят от 24-часово наблюдение с изписване на протоколи и лекарства, реимборсирани /с намаление/ от НЗОК.
Молим в кратък срок да ни дадете отговор!
С уважение, Данчо Трифонов, зам.-кмет на Община Тополовград
В отговора от РЗОК се казва: „По силата на чл. 6, ал. 4. от Наредбата за осъществяване на правата на достъп до медицинска помощ, когато избраният от Задължително осигурените лица /ЗОЛ/ Общо практикуващ лекар /ОПЛ/ вече няма договор с РЗОК /включително и поради смърт/, пациентите имат право на нов първоначален избор, което се осъществява по всяко време, не само през м. юни и м. декември за календарна година. Правото на свободен избор на ОПЛ е едностранно и нормативно обусловено. ОПЛ не следва да отказва на ЗОЛ да упражни правото си на свободен избор на ОПЛ.“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 2, 2021 10:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама