Тържествено бе открит ремонтът на пътя за Стара Загора

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 11, 2022 13:19

Тържествено бе открит ремонтът на пътя за Стара Загора

На 11 май в Тополовград се случи едно очаквано от десетилетия събитие. Започнаха ремонтно-строителните дейности по пътя от с. Устрем до с. Светлина, част от шосето, свързващо община Тополовград със Стара Загора.
В присъствието на кмета Божин Божинов, ръководителят на проекта инж. Добри Добрев – гл. инженер на фирмата АБ от Хасково, която ще извършва ремонта, представители на ОблА – Хасково, служители от фирмата, Общината и граждани бе направена първата копка и тържествено отрязана лентата за началото на така дългоочаквания ремонт. Това направиха господата Божинов и Добрев и за късмет разбиха бутилка с шампанско в багера, който направи първата копка.
Водосвет отслужи архимандрит Амвросий и всички си пожелаха този път ремонтът наистина да стане.
Срокът за завършване на дейностите по тази пътна отсечка е 10 месеца.

Ремонтът на този път се чака от 12 години. Вижте историята за него.

За това какво точно ще се прави, какви са дейностите, етапите и сроковете, вижте какво каза пред „Сакарнюз“ техническият ръководител на проекта инж. Добри Добрев:

„Става въпрос за реконструкцията на пътя, което включва цялостно премахване на старата асфалтова настилка, насипване на отсечката с трошен камък и след това изграждане на три пласта асфалтобетон. На местата, където по проект са установени пропадания и отслабена конструкция, ще бъде извършено премахване на пластовете до метър дълбочина. След това ще бъдат насипани два пласта трошен камък със съответната дебелина на камъка – 0.63 и 0.40, след което ще бъдат положени и трите пласта асфалтобетон.
Всички пътни съоръжения, които са проблемни и които са около 20, ще бъдат наново изградени, като на някои места ще бъдат нови, а другите – изчистени и ремонтирани, става въпрос предимно за водостоците.
В ремонта е включена и реконструкция на два моста. Единият е в местността Ханчето, където цялостно ще бъде премахната цялата конструкция с подмяна на гредите.
На другия мост, който е по близо до с. Светлина, ще бъде премахната настилката, разбит бетона и изграждане на нова плоча с асфалтовата настилка и тротоарни конзоли. Първоначално стартираме с по-дългия участък – от Тополовград до Светлина, който в момента разчистваме, след което започваме да изграждаме съоръженията.
Работим на две групи и след като се завърши там, се прехвърляме на другия участък – към Устрем.
Срокът на завършване по договор е 10 месеца. Тъй като към края ще влезем в зимните месеци, най-вероятно за горния, износващ слой ще се наложи да се изчака по-благоприятно време.
За частта от пътя, която е в Старозагорска област – от Светлина към Полски градец, нямаме информация за сега какво ще се прави там. Надявам се всичко да върви нормално и в рамките на срока да зарадваме жителите на община Тополовград с хубав път към Стара Загора“ – завърши инж. Добрев.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 11, 2022 13:19
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Dido май 12, 09:27

    Най-после! Доживяхме!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама