Три поколения, обединени от една кауза в листата на кандидатите от БСП за България в 29-и МИР

Сакар нюз
От Сакар нюз април 2, 2021 10:09

Три поколения, обединени от една кауза в листата на кандидатите от БСП за България в 29-и МИР

Акценти

  • Регионален вестник, # 13/945 година XVIII, 2-8 април 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Михаил Лисков, Емил Димитров, д-р Стефка Михайлова и Диляна Комитова – икономист, майстор на спорта, офталмолог и инженер в надпреварата за представители в 45-о народно събрание

Михаил Лисков е роден през 1957 г. в Харманли. Средно образование завършва в родния си град,

а след това бившия вече ВИИ „Карл Маркс“ със специалност „Икономика на труда“. Горд баща е на две деца.
Като най-устойчиво постижение в политическата си дейност кандидатът за народен представител определя работата си в местната власт. Според него трите мандата като кмет на Харманли са високо оценени от общността. За него най-трудният житейски момент е, когато губи съпругата си. Заклетият планинар споделя, че семейството е най-важно, че човек трябва да бъде широко скроен и да бъде великодушен!
Според Лисков жените заемат все по-важна роля в политическия живот, не само в България, но и в целия европейски съюз и това е значимо и много положително! Той е твърдо уверен, че все повече млади хора трябва да бъдат мотивирани да се занимават с политика.
„На времето нас ни учеха „Бързай бавно“ – споделя бившият кмет на Харманли и допълва: „Но въпреки това в младите е бъдещето! Повечето от тях искат да градят с труд и знания бъдещето си, но за съжаление не се интересуват от политиката!“

За мястото на младите в политиката своето мнение споделя и 27-годишният Емил Димитров,

роден в гр. Харманли, несемеен. Майстор на спорта, общински съветник от Коалиция „БСП за България“ в ОбС – Харманли, председател на Младежката структура на БСП в област Хасково. Неговата кауза е и негов девиз: „За по-добър живот на младите хора в България“. Мотивацията му да се включи в предизборната надпревара е решаване проблемите на младите хора в областта на спорта на територията на община Харманли.
За него младежките политики трябва да са фундамент на всяка партийна платформа. „В частност“, подчертава Димитров, „моята лична кауза е повишаване на мотивацията на младите хора да останат и да се развиват в Харманли. Едновременно с това да насърчаваме развитието на младите хора, чрез данъчни облекчения и поощряване на предприемачеството.“
Съвсем естествено спортът и развитието на активна спортна дейност в областта са особено значими за младия кандидат за народен представител. От 17 години се той се занимава с хокей на трева. Бил е и национален състезател. От 20 години се занимава с корабомоделен спорт. 12 пъти е бил републикански шампион на България и майстор на спорта от 2019 г. Достъпът до спортна дейност във всяко населено място, стимулиране на физическото възпитание и спорт в училище, чрез въвеждане на нови спортове и нови видове двигателна активност, са приоритетите на Емил в обществената му и политическа дейност.
От родителите си младият активист на БСП е възпитан в труд и постоянство, а младостта му дава енергия и сила да се бори с трудностите. Като най-труден момент в живота си е загубата на неговия идол и пример в живота – вуйчо му. Веднага след изборния ден Емил Димитров ще провери окончателните изборните резултати за 45 НС.

В месеца, който е във владение на жените, ви представяме и нежното присъствие в харманлийския квартет – Диляна Комитова и д-р Стефка Михайлова.

Диляна Комитова е родена в Харманли.
Семейна, с едно дете.

Има магистърска степен „агроном“. Трети мандат общински съветник в ОбС – Харманли. Нейният девиз е: „Не ходи по чуждите стъпки, защото няма да оставиш следа.“ Тя е отдадена на жените и децата в рискови групи. Областта, в която развива дейността си, е посветена на социалната политика. На въпроса: „Ако зависи само от Вас, днес какво бихте променили веднага?“, без колебание Диляна отговаря: „Да няма хора, които ровят в кофите за смет!“
Нейната кауза в следващия парламент ще бъдат жените, майките и социално слабите. „Ето защо сме предвидили предоставяне на еднократна помощ при раждане на първо дете – 500 лв., при раждане на второ дете – 1000 лв., при раждане за всяко следващо по 200 лв. Имаме за цел да създадем по-добри условия за отглеждането на деца, чрез увеличаване размера на майчинството през втората година до размера на минималната работна заплата – от 380 лв., то да стане 650 през 2021.“ Диляна Комитова поставя акцент и върху приоритетите в програмата на БСП, по отношение увеличението на еднократната помощ за майки студентки от 2880 на 6500 лв. „В нашите програми са предвидени и други мерки, които да облекчат живота на младите родители, да им дадат сигурност и спокойствие, че стандартът им ще бъде еквивалентен на общочовешките изисквания и норми за достоен живот.
Планираме 10 минимални работни заплати за всяко второ и трето дете на осигурени 24 месеца назад родители. Облекчения за работещите родители, безплатни лекарства за всички деца до 14 год., безплатни детски градини и ясли. Преизчисляване на всички пенсии спрямо средния осигурителен доход за 2017-а, промяна на законодателството, свързано с хората с увреждания, гарантиращо им достоен живот и равнопоставени условия на труд. “ – допълва Комитова.
Според Диляна благоприятна среда за развитието на младите хора може да бъде постигната, чрез разрешаване на битовите им проблеми и изграждане на самостоятелни жилища с поносим наем.
Кандидатът за народен представител се възхищава от борбените и почтени хора, а като най-значимо житейско постижение определя отглеждането и възпитанието на дъщеря си.
За активната жена най-трудният момент в живота й е бил преди 14 години, когато се е наложило да успокоява близките си, докато преборва онкохематологично заболяване. Днес, от дистанцията на времето съветът, който би дала на 18-годишното си „Аз“ е: „Я, по-спокойно, Дилянче!“
Сили, за да се справя с предизвикателствата, Диляна черпи от оптимизма си. С него и с надежда тя влиза в предизборната надпревара.

Д-р Стефка Михайлова е родена в Харманли. Завършва медицина
в Пловдив.

Офталмологът живее и работи в родния град. Михайлова е омъжена и има син. Нейната кауза е здравната реформа и достъп до здравеопазване за всички граждани, гарантиране на здравна политика, която ще позволи на практика да се приложат принципите на равнопоставеност, достъпност, качествено и навременно медицинско обслужване. Самата тя е посрещнала първия опит за реформиране на здравеопазването със страх за бъдещето и начина, по който ще упражнява професията си.
Трудностите в живота и предизвикателствата Стефка Михайлова посреща, уповавайки се на силната връзка със семейството си, със стоицизъм и вяра в доброто. Сред любимите й автори са Димитър Талев, Димитър Димов, Димитър Ангелов и Айрис Мърдок. За всички години, в които се занимава с политика е успяла да опази принципите си и да не изневерява на себе си. Стресът от ежедневието преборва с плуване и време на открито с велосипед. Няма конкретни хобита, но д-р Михайлова споделя, че обича пътешествията и приятните разговори.

Платена публикация

По време на предизборна кампания, не се допускат коментари!

Сакар нюз
От Сакар нюз април 2, 2021 10:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама