Три военни училища предлагат над 20 специализации

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 2, 2022 06:15

Три военни училища предлагат над 20 специализации

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 28 януари – 3 февруари 2022 г., брой 4/982 година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

Общо 373 са обявените места за курсанти в трите висши военни училища за учебната 2022/2023 година в повече от 20 различни специализации. Всички са за редовна форма на обучение. Желаещите вече могат да кандидатстват за тях в кампаниите за ранен и редовен прием на Националния военен университет „Васил Левски“, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“.
Със заповед на министъра на отбраната от 20 януари са обявени места за прием на курсанти в редовна форма, за придобиване на образователно-квалификационна степен „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“ по специализации от специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“ за учебната 2022/2023 година.
В сравнение с предишната учебна година Националният военен университет „Васил Левски” увеличава местата за курсанти от 231 на 274 по 15 различни специализации.
Най-голям брой от тях са за „Полева артилерия” (47 места), „Военни комуникационни и информационни системи – Компютърни системи и киберсигурност” – 34 места, „Противовъздушна отбрана на войските” – 31, „Мотопехотни и танкови войски”- 26, „Инженерни войски” – 24, „Военни комуникационни и информационни системи – Комуникационна техника и технологии”- 23 места, „Материални ресурси, придвижване и транспорт” – 19, „Танкова и автомобилна техника” – 16 места, „Наземно базирани средства за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана” – 15 места.
Във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” са обявени общо 56 места по специализациите: „Медицинско осигуряване на въоръжените сили“ – 20 места, по 10 за „Корабоводене за Военноморските сили” и „Корабни машини и механизми за Военноморските сили” и по 8 за „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“ и „Кибероперации“.
Във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски” са обявени общо 43 места. Най-много от тях са за специализацията „Летец-пилот” – 27 места. Останалите специализации са по 6 места за „Комуникационни, информационни и навигационни системи“ и по 5 места за „Радиоелектронно оборудване на летателни апарати” и „Авиационно въоръжение”.

Курсантите във висшите военни училища са на пълна държавна издръжка докато се обучават. Те придобиват висше образование за образователно-квалификационна степени „бакалавър” по две специалности – военна и гражданска. Срокът на обучение на курсантите за всички военни специализации е пет години. Учебното време е два семестъра: зимен (август – януари) и летен (февруари – юли). След всеки семестър и редовна изпитна сесия курсантите ползват ваканция от 30 дни.
Ежегодно се провеждат стажове и учебни практики във военни формирования и граждански учреждения. Прилага се и междудържавна договореност за обмен на обучаеми и преподаватели с чуждестранни университети.

Източник: МО

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 2, 2022 06:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама