Трифон Трифонов: „Предстои творчески сезон с много неизвестности и условности“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 6, 2021 07:48

Трифон Трифонов: „Предстои творчески сезон с много неизвестности и условности“

Акценти

  • Регионален вестник, # 35/967 година XVIII, 1 - 7 октомври 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

Председател на Настоятелството на читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894“ – Тополовград

Господин Трифонов, наближава 1 октомври, денят, в който традиционно се открива новият творчески сезон за любителските състави в читалищата. Какво предвиждате и как смятате да направите това в читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894“ в Тополовград. Предвиждате ли нещо ново при съставите?
При нас тази година нещата ще бъдат малко по-различни. Заради продължаващия все още ремонт и Ковид епидемията, сезонът ще го открием на 1 ноември и това ще съвпадне с Деня на народните будители. Това и заради факта да се даде възможност на съставите да направят поне по няколко репетиции.
По принцип промяна при съставите няма да има с изключение на този за народни танци „Луди Млади“, който е висящ засега. Причината е липсата на момчета и младежи, желаещи да се включат в него и по този начин остават само момичетата, което коренно променя замисъла изначало за него. Ще търсим други възможности за привличане на младежи, които са били в него и ще видим какво ще се получи, но засега нямаме решение.
Като ново може да се отчете възобновяване на дейността на детската театрална формация „Антракт“ и преместване на момичешкия хор „До Ре Ми“ от СУ „Д-р П. Берон“ в читалището, като ръководител ще му стане Стойчо Чобанов, поради излизането на Десислава Петкова в майчинство. Имаме договорка с директора на училището репециите тази година да се водят при нас.
Това е един наш опит, макар и с момичета и девойки, да възродим донякъде дейността на Женския хор, който поради възрастови причини преустанови дейността си. Всички останали състави, като Мъжка вокална група, Театърът на комедията „Велко Кънев“ и Мажоретния състав „Сияйни звезди“, продължават дейността си според репертоарния си план да се готвят за прояви по различни поводи и събития.

Какви прояви точно имате предвид, защото ако днес нещо може да се прави, утре вече ще е отменено в тази динамична здравна обстановка. Така цялата подготовка, цялата емоция и творческо напрежение преди проявата просто могат да отидат нахалост, за голямо разочарование и на изпълнители, и на зрители?
За голямо съжаление това е точно така. Никой не може да каже в тази ситуация кои прояви, мероприятия и събития, в които нашите състави участват, ще се проведат. По традиция се готвим за Коледно – новогодишните празници, Великденските също и разбира се за националните празници – 3 март, 24 май и други. Явно на този етап ще се води подготовка с репетиции и за каквото се отвори възмосжност като участие да сме готови.
Отпаднаха всички планирани мероприятия. Мъжкият хор трябваше да участва на прояви в Шумен, Чепеларе и на други места, но всичко бе отменено. Това не е никак добре, съставите започват да губят интерес и мотивация като няма изяви, трудно се събират, трудно се водят репетиции. Театърът на комедията „Велко Кънев“ направи в началото на август своята премиера на „Народен представител“ по Нушич. След нея опитахме и друго представление, но поради факта, че трябваше да спазваме здравните изисквания, салонът беше наполовина пълен. Насрочихме една, втора дата, но опитите ни пропаднаха. Сега ще се опитаме за Деня на народните будители да направим второ представление.
И друга трудност имаме в момента, покрай ремонта почти нямаме готова репетиционна зала. Чистим с нашите хора, общината помага с техни работници, но нещата вървят бавно, ремонтът се проточи повече от обявените срокове. Така че сезонът казано направо е на две и сме изправени пред много условности. Какво и как ще се получи ще видим занапред.

Доколкото знам ви предстои и отчетно изборен цикъл. С него как ще се справите? И още нещо, усеща ли се осезателно ефектът на демографската криза в общината и върху състоянието чисто кадрово във вашите състави?
За съжаление и там нещата са в абсолютна неизвестност и не знаем какво да правим. Нито Министерството на културата дава някакви указания дали и как ще се провежда тази кампания, нито някой е в състояние да каже нещо конкретно. Настоящият мандат изтича на 31 октомври и освен абсолютна неяснота няма нищо друго на мегдана, така да се каже.
Демографската криза, липсата на хора в Тополовград сериозно въздействат негативно и в нашата дейност. Защото ако са 10-12 човека в състав все пак може да се реагира, но станат ли по-малко, а те стават, това вече е невъзможно.
Освен това настъпва и друга криза, освен тази с изпълнителите – с ръководителите на състави. Така бе ликвидиран и един прекрасен Детски хор „Медени звънчета“, съвместна наша формация с НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, тъй като няма кой да го ръководи, след като Людмила Янева се премести в друг град. Явно ще се наложи да търсим ръководители от съседни градове, за да задържим съставите си. Ще опитваме всичко възможно, дори и невъзможното, защото читалището и неговите състави все пак са лицето на културата в града и общината, и трябва да съществува пълноценно.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 6, 2021 07:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама