Тополовградското читалище се присъедини към инициативи

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 31, 2022 08:35

Тополовградското читалище се присъедини към инициативи

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 25 -31 март 2022 г., брой 12/990, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Тополовградското читалище „Св. св. Кирил и Методий – 1894“ се присъедини към инициативите за честване на Преп. Паисий Хилендарски, посветени на 300-ата годишнина от рождението, 60-ата от канонизирането му и 260-ата годишнина от написването на „История славянобългарска“.
Инициативите са с благословията и подкрепата на манастира „Св. Вмчк. Георги“ – Света гора, Атон.
В община Тополовград ще бъде осъществен собственоръчен препис на Зографското издание на „История славянобългарска“ (новобългарски превод).
Основната цел на инициативата е да се насочи вниманието на широката общественост към светлата личност на Отец Паисий – основоположник на българското Възраждане. Предвидената проява е продиктувана от чистия стремеж повече хора да се докоснат до вдъхновяващите мисли, отразени в „История славянобългарска“, задълбочаването и осмислянето на родната история и култура. Читалище „Св. св. Кирил и Методий-1894“ призовава за участие ученици, учители, читатели, участници в художествено-творческите състави, граждани, представители на организации и институции, които да получат страница/и от „История славянобългарска“, да я препишат собственоръчно и да я представят в Читалището в срок до 20 април 2022 г.
Събраните страници-преписи на „История славянобългарска“ ще бъдат подвързани, сканирани, обработени и издадени под формата на електронен сборник. Сборникът ще бъде представен на публично събитие в навечерието на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и Ден на Тополовград.
За повече информация: Райна Зотова – секретар на читалище „Св. св. Кирил и Методий-1894“, тел. 0470 52242.

Снимка: БНР

Стоян Тонев
От Стоян Тонев март 31, 2022 08:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама