Тополовградският препис на Паисиевата история е един от дванадесетте

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 28, 2022 07:08

Тополовградският препис на Паисиевата история е един от дванадесетте

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 24 - 30 юни 2022 г., брой 24/1002, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

На 16 юни в официална церемония, проведена в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора, бе чествана тройната годишнина на Св. Паисий Хилендарски. 300 години от рождението му, 60 години от канонизирането му за светец и 260 години от написването на „История славянобългарска“.
Поводът за събитието бе и отчитане на националните прояви за собственоръчен препис на „История славянобългарска“. То стана с благословията и прякото участие на Славянобългарския манастир „Свети Георги Зограф“ в Света гора, Атон.
На церемонията бе обявено, че общият брой участници, участвали в преписването на дванадесетте преписа, е 1424 души. Тополовградската община е една от 12-те в страната, които са преписали историята на Паисий, при това с един от най-качествените преписи.
На церемонията присъства председателят на тополовградското читалище Трифон Трифонов, който предаде преписа на представителя на Зографския манастир.
Ето какво каза той: “Всички преписи ще бъдат дигилитаризирани и до тях ще има свободен достъп в интернет. Те заедно с оригинала и работното копие на Паисий ще бъдат изложени в Славянобългарския манастир „Свети Георги Зограф“ в Света гора. По-късно ще бъдат предоставени за всеки частник, заедно с копие на оригинала за излагане в съответни посещавани помещения. В Тополовград това ще бъде в сградата на читалището.“
Церемонията в Стара Загора протече в присъствието на йеромонах Гавриил, епитроп на Зографския манастир в Света гора, Атон. Славянобългарския манастир „Свети Георги Зограф“, който връчи специални плакети на всички преписали Историята.
От Старозагорска митрополия церемонията уважиха Негово Високо Преподобие архимандрит протосингел отец Богослов и отец Димитър – началник на кабинета на Старозагорската митрополия.
„Беше много хубава и вълнуваща церемония, имаше чудесни изпълнения на химна на народните будители, който беше изпълнен от хора на НУМСИ „Христина Морфова“. Гостите се насладиха и на рецитал на Вокална студия „Розов свят“ към Народно читалище „Св. Климент Охридски – 1858 г.“ с ръководител Веселин Божков. Но най-затрогващото бе едно писмо на ученичка от Банско до Отец Паисий. Всичко това допринесе за една тържественост и неповторимост на събитието“, завърши господин Трифонов.
Организатор и двигател на целия този процес за преписването на Историята на Отец Паисий е тополовградчанинът Димо Узунов, който живее в Стара Загора.
Ще опитаме да проведем разговор с него, който да ви предложим в някой от следващите броеве на вестника.
Общо 158 са страниците, които преписаха 137 участници от община Тополовград.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 28, 2022 07:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама