„ТЕЦ Марица 3“ Димитровград остава затворен, категоричен е министъра

Сакар нюз
От Сакар нюз май 12, 2022 09:42

„ТЕЦ Марица 3“ Димитровград остава затворен, категоричен е министъра

Акценти

  • Административната мярка срещу ТЕЦ „Марица 3“ АД – Димитровград ще остане в действие до привеждане на горивната инсталация в състояние, което не води до опасни замърсявания на околната среда и до рискове за човешкото здраве.

Свързани публикации

„Принудителното спиране на дейността на „ТЕЦ Марица 3“ ЕАД в Димитровград остава в сила.“ Това съобщи министърът на околната среда и водите Борислав Сандов на брифинг днес по повод протести на работещи в централата.

„Предприятието е поискало да работи на по-нисък капацитет с мотива, че само така могат да предотвратят нарушенията, заради които на 21 април РИОСВ – Хасково наложи принудителната административна мярка за спиране на дейността му. Отказваме, защото има неизпълнени стари предписания и продължава да стои рискът още в първия ден на работата да сме в нарушение“, заяви министър Борислав Сандов.

Той коментира последното решение на Съда на ЕС в Люксембург, който осъди България за превишаване на нормите за серен диоксид в Югоизточния район: „Решението е очаквано, тъй като България системно неглижира предписания на Европейската комисия. Но не става дума само за правен ангажимент – наднормените нива на серен диоксид във въздуха водят до тежки здравословни проблеми на хората. Неслучайно в този район има по-висока заболеваемост. А когато говорим за горивните инсталации, които са основен източник на серен диоксид, винаги трябва на първо място да имаме предвид това, защото здравето не може да бъде заменено“.

Решението на Съда на ЕС е първо установително решение, но на практика по тази наказателна процедура следва ЕК да проследи дали ние сме прекратили нарушенията. В противен случай ще се отправи нов съдебен иск, който ще носи и финансови санкции за страната ни.

„В Югоизточния район попадат и други големи горивни инсталации, които създават риск. Второ решение може да не позволи България да работи на дерогация, а това означава затваряне на много повече ТЕЦ-ове. Това би било много тежко за все още нереформираната енергийна система и забавеното извеждане от експлоатация на немодернизирани предприятия“, обясни още министър Борислав Сандов.

Той опроверга появила се в медиите информация за възобновяване на дейността на ТЕЦ „Марица 3” в Димитровград. „Принудителното спиране на ТЕЦ-а остава в сила. Няма да допусна представители на предприятия да заплашват представители на регионални инспекции по околната среда. Ултиматуми за това, че протестиращи ще бъдат спрени, само ако ние пуснем предприятието, са абсолютно неприемливи. Ние работим за спазване на екологичното законодателство и се ръководим единствено от него. Аз ще продължавам да бъда гарант за хората, които добросъвестно и по закон вършат своята работа в системата на Министерството на околната среда и водите“.

След затваряна на ТЕЦ-а в Димитровград няма превишения на средноденонощните и средночасовите норми на вредни емисии на серен диоксид в града за периода от 30 април до 5 май 2022 г.

Работата на ТЕЦ „Марица 3“ АД – Димитровград беше спряна с ПАМ (принудителна административна мярка) от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Хасково на 21 април 2022. Причина за това е поредицата от случаи с опасно замърсяване на въздуха със серен диоксид над допустимите норми, неспазване на условията на комплексното разрешително, както и на предписанията, издавани от РИОСВ – Хасково.

В свое определение от 29.04.2022 г. Административният съд в Хасково отхвърли искането на ТЕЦ „Марица 3“ – Димитровград за спиране на предварителното изпълнение на заповедта, с която РИОСВ – Хасково наложи ПАМ за спиране дейността на топлоелектрическата централа. Със своя акт съдът на практика потвърди правилността на незабавното изпълнение на ПАМ, издадено от РИОСВ.

Административната мярка срещу ТЕЦ „Марица 3“ АД – Димитровград ще остане в действие до привеждане на горивната инсталация в състояние, което не води до опасни замърсявания на околната среда и до рискове за човешкото здраве.

Източник: МОСВ

 

Сакар нюз
От Сакар нюз май 12, 2022 09:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама