Телефонни измами напомпват сметките ни в пъти

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 18, 2021 09:51

Телефонни измами напомпват сметките ни в пъти

Акценти

  • Регионален вестник, # 6/938 година XVIII, 12 - 18 февруари 2021 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Нов вид телефонна измама увеличава сметката ни в пъти, предава НОВА телевизия.
Нетипичният трафик е засечен в края на януари и началото на февруари.
В свои репортаж Георги Георгиев разказва как през последните дни за измамата предупредиха десетки потребители в социалните мрежи. Всички те са получили пропуснати повиквания от екзотични държави. Този път обажданията най-често идват от Малдивите, Алжир, Конго и Науру.
Атаката е по метода на „пропуснатото повикване”, а непознатият номер позвънява само веднъж. Такива сигнали получават и в Комисията за регулиране на съобщенията.
„Обратното обаждане винаги е насочено или към номер с добавена стойност, или към международен разговор с по-висока тарифа. Обикновено се използват по-екзотични дестинации с оглед по-високото тарифиране. Целта е да се получат максимален брой обратни обаждания, които се таксуват, с цел измама и злоупотреба. Специално за Малдивите тарифирането започва от 1.99 лв./мин. и може за предплатена карта да достигне 2.40 лв./минута”, обясни Тинка Капитанова от Комисията за регулиране на съобщенията.
„Те очакват Вие да се обадите, защото така давате Вашето съгласие от Вашата сметка да напусне определено количество пари, свързани с този телефонен разговор”, разказва експертът по информационна сигурност Борислав Сестримски.
Номерата, които се прозвъняват, се избират от софтуер на случаен принцип, разкриват експертите. Обажданията най-често са от напълно обикновен номер и потребителите трудно могат да разпознаят, че зад него се крие импулсен телефон, предупреждават от „Активни потребители”. Така само за минута може да платим 7-8 лв.
Мобилните оператори у нас реагират на всеки опит за измами с трупане на импулси от чужди номера. Те следят със специални софтуери всеки нетипичен трафик, особено при обаждания от екзотични държави.
Телекомите също съветват абонатите си да не връщат на повиквания от екзотични острови, особено ако нямат познати там.

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 18, 2021 09:51
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама