С шествие, слово, венци и цветя бе почетен Денят на Победата и Европа в Тополовград

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 9, 2022 17:00

С шествие, слово, венци и цветя бе почетен Денят на Победата и Европа в Тополовград

Акценти

  • Бе отдадена заслужена почит на хората от СССР, САЩ, Англия и всички държави от антихитлериската коалиция

Свързани публикации

Достойно бяха отбелязани на 9 май в Тополовград Денят на Европа и Денят на Победата. Тържеството започна с шествие от сградата на Общинска администрация до пространството пред паметника на площад „Освобождение“. Там зазвучаха последователно химна на Република България и „Ода на радостта“ – химна на ЕС. Председателят на ОбС – Пламен Минчев, двамата заместник-кметове – Данчо Трифонов и Хараламби Мочев, директори на училища и детски градини, и председателят на читалищното настоятелство бяха сред официалните лица на тържеството.
Слово за значението и свързаността на двата празника произнесе Райна Атанасова, секретар на читалище „Св. св. Кирил и Методий 1894“. В него бе изказана признателността към народите на СССР и техните съюзници, които с много страдания и жертви извършиха едно велико дело – победиха фашизма и нацизма. Словото завърши с думите: “Повелята е да помним и да не забравяме, че пожарът на войната не избира своите жертви. Той изгаря всички. По-важното е, че никой и нищо не е забравено. Знаменателната дата 9 май е символ на стремежа към мир, единство и просперитет в Европа. Нека бъдем толерантни един към друг, да съхраним мира, защото той е в основата на Европейския съюз и гаранция за нашето бъдеще“.
Венци в памет на милионите жертви, загинали по време на Втората световна война, бяха поднесени от името на: ОбС, ОбА, РУ „Полиция“, читалище „Св. св. Кирил и Методий 1894“, СУ „Д-р Петър Берон“, НУ „Св. св. Кирил и Методий“, ДГ „Щастливо детство“, ОО на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва“, МК „За Възраждане на община Тополовград“, ПП ГЕРБ и ОбС на БСП.
Цветя поднесоха граждани и деца. С едноминутно мълчание и свеждане на глави бе почетена паметта на всички дали живота си по времето на Втората световна война за Победата над хитлеризма, фашизма и нацизма.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев май 9, 2022 17:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.