С тържествена церемония откриха ремонтираната сграда на читалище

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 16, 2021 19:36

С тържествена церемония откриха ремонтираната сграда на читалище

Акценти

  • Регионален вестник, #38/970, 21-28 октомври 2021 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бан

Свързани публикации

С тържествена церемония на 11 октомври бе направено откриване на ремонтираната и обновена сграда на читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894“.
Ограниченото като присъствие събитие заради противоепидемичните мерки бе с участието на Ертурул Чамлъджа – кмет на Община Буюуккаръщран, заместникът му Ерхан Пеккан, Божин Божинов – кмет на Тополовград, и двамата му заместници.
В началото на програмата Красимира Атанасова – началник отдел “Проекти, програми и устройство на територията“ в ОбА, представи резултатите от проекта с наименованието: „Повишаване на туристическата привлекателност на общините Тополовград и Бююккъръщаран чрез по-добро представяне на културното наследство“.
След това поздравително слово към всички участници в реализацията на проекта направи кметът Божинов, след което двамата с колегата си – кмета на община Буюккаръщъран, прерязаха лентата на откриването и лиснаха бакърче с вода по стар български обичай.
Думата бе дадена и на председателя на читалищното настоятелство Трифон Трифонов. /Какво казаха те може да видите и чуете във видео репортажа на сайта на ИА „Сакар нюз“/.
След това ръководствата на съвместния проект от двете общини си размениха подаръци.
В заключение пред домакини и гости своя продукция представиха съставите към читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894“: Мажоретен състав „Сияйни звезди“, Детска танцова школа за народни танци и Съставът за народни танци „Луди млади“.
Последва наздравица от участниците за успеха на проекта и пожелание за нови, все така успешни проекти.
За извършените ремонти и обновяването на читалищната сграда ще ви запознаем в следващ брой на вестника.

Трифон Ламбов и Райна Зотова: “Щастливи сме, че дочакахме това да се случи”

Най-развълнувани и радостни от дългоочакваното събитие с приключването на ремонта на читалищната сграда бяха дългогодишният председател на читалищното настоятелство Трифон Ламбов и секретарят на културната институция Райна Зотова.
Госпожа Зотова сподели следното: „Ремонтът на сградата на най-голямата културна институция в община Тополовград вече е факт. Той бе реализиран по проект „Повишаване на туристическата привлекателност на общините Тополовград и Буюккъръщаран чрез по-добро представяне на културното наследство“, финансиран от Европейския съюз. С ремонтирането на сградата на читалището се постигна подобряване на градската среда в нашия град, което е в съответствие с изискването на Европейския съюз за превръщането на населените места в по-добро място за живеене.
Този ремонт ни беше нужен, защото читалището в Тополовград е не само огнище на българската идентичност, дух, традиции и култура, то е продължител на най-благородната и най-българска духовна мисия. Щастливи сме, че това се случи. Да ни е честита обновената сграда на читалището и нека да си пожелаем във всяко кътче на тази прекрасна сграда да кипи творчество и тя да продължава да бъде истински храм на духовността!”
Не по-малко развълнуваният Трифон Ламбов каза: „Дълги години всички свързани с читалището, мечтаехме да бъде извършен този основен ремонт. Днес най-после тази наша мечта стана реалност, което ни прави много щастливи и удовлетворени. В този тържествен ден искам да изкажа от името на Настоятелството, от името на щатните служители, от името на всички ръководители и участници в художествено-творческите ни състави нашата благодарност. Тя е към кмета на общината, Общинската администрация, екипа на проекта, финансиращия орган, партньорите по проекта, строителите за извършеното в тази хубава сграда, която създава всички условия за работа и творчество. Всички, които ще работим и творим в тази сграда, ще я поддържаме във вида, в който днес я приемаме. Ще множим нашите прояви и успехи и за нас, и за Тополовград да се знае и чува в цяла България и света.“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 16, 2021 19:36
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама