С литургия и поклон пред мощите на Св.М. Трифон премина празникът в Харманли

Милена Митева
От Милена Митева февруари 8, 2021 13:16

С литургия и поклон пред мощите на Св.М. Трифон премина празникът в Харманли

Акценти

  • Регионален вестник, # 5/937 година XVIII, 5 - 11 февруари 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

С изнасяне на мощи на Свети Мъченик Трифон от храма, носещ името на светеца, край Харманли бе отбелязан Трифоновден. На 1 февруари Свещеноиконом Живко Петров, в съслужие с йеромонах Максим отслужиха Света Божествена литургия.
На част от службата присъстваха единствено двама от членовете на църковното настоятелство.
Мощите на Свети Мъченик Трифон се съхраняват в храм „Свети Атанасий Велики“ от 2019-а година се изнасят за първи път за поклонение.
Традицията за зарязване на лозята бе спазена. В старата църква в Града на Белоногата, отец Максим и един от църковните настоятели зарязаха лозите в двора на храма.
В свое съобщение на страницата си във Фейсбук Община Харманли обяви, че на 14 февруари, неделя, в местността Трифончето ще бъде отбелязан празникът на лозари и винари – Трифон Зарезан, на параклиса „Св. Трифон“.
На него ще присъства Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, който ще води Утринното богослужение и тържествената литургия в храма. Следва празничен водосвет и ритуал по зарязване на лозе.
По традиция ще бъде раздаден и курбан за здраве и берекет при стриктно спазване на противоепидемичните мерки.
Осигурен е безплатен превоз за всички желаещи да се включат в празника, допълва съобщението на Общината.
Автобусът ще се движи по маршрут: Динков магазин – Пътното – Болницата – Трифончето. Тръгване от спирка Динков магазин в 9:30 часа.

Обредната храна за лозето се приготвя от жените – питка, украсена с фигури от тесто във формата на лозов лист или грозд, варена, пълнена с ориз кокошка, сирене, сланина; туршия, луканка, „бабяк“ (напълнен стомах с месо) и др. Освен това се занася и бъклица с червено вино или ракия, украсена с чимшир, здравец, бръшлян, вързана с червен конец. Косерът, с който ще се зарязва, предварително се почиства и се наточва добре. Обичаите повеляват да се омеси хляб – пресен или квасник, да се свари кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Като се свари кокошката, се препича на саджак. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето. В традиционната култура рязането на лозята е изключително мъжка дейност, жени не се допускат. Така се обяснява и особеното табу за жените през този ден, да не пристъпват територията на лозята „защото не е женска работа и за да ражда лозето“. През този ден е забранено на жените и да режат, тъй като „Св. Трифон на този ден си отрязал носа“.

Източник: Уикипедия

Милена Митева
От Милена Митева февруари 8, 2021 13:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама