С добри впечатления се завърнаха от Турция тополовградските танцьори

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 11, 2022 10:01

С добри впечатления се завърнаха от Турция тополовградските танцьори

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 2 -11 август 2022 г., брой 29/1007, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград

Свързани публикации

С добри впечатления и представяне се завърнаха участниците от Тополовград в Международния културен фестивал в Община Буюккаръщъран, Турция. Той се проведе от 29 до 31 юли 2022 г. и там участваха два танцови състава от читалището – Състав за народни танци „Луди млади“ с ръководител Тодорка Бурналова и Танцова формация „Сакарска китка“ с ръководител Дарина Терзиева. За да споделят впечатленията си от участието си там, разговаряхме с председателя на настоятелството на НЧ „Св. св. Кирил и Методий – 1894“ – Тополовград, Трифон Трифонов и с представители на танцовите формации – Десислава Меракова от „Луди млади“ и Дара Терзиева и Уарис Петрова от „Сакарска китка“.
Ето какво споделиха те:

Трифон Трифонов: „Фестивалът бе международен и в него участваха представители на различни страни, които представиха своето национално фолклорно танцово изкуство. Участваха състави от Украйна, Молдова, Румъния, Полша, Северна Македония, ние и домакините. Интересно беше, хубави танци и носии, характерни за всяка страна.
От българска страна участваха нашите тополовградски състави и танцови формации от Минерални бани, Хасково и Кърджали. Ние се изявихме още първия ден на 29 юли на малък площад зад сградата на Общината, другите прояви бяха в летния театър в парка на града. Този фестивал, или празник на танцовото изкуство, бе без класация, отличия и награди. Просто празник на танците и на общината без състезателен характер. От наша страна участвахме за първи път, вниманието от организаторите беше голямо, а най-впечатлени бяха нашите малки танцьори от „Сакарска китка“.
Посрещането от страна на организаторите беше много интересно – с оркестър и специална церемония.“

Десислава Меракова – танцьорка от Танцов състав „Луди млади“: „За мен това не беше първото участие в проява в чужбина, но на този фестивал беше първото. За съжаление вероятно и последното като танцьорка от състава „Луди Млади“, където изкарах чудесни години, но продължавам образованието си и няма как да остана.
Посрещането ни беше чудесно – с жива музика, и ние от ход се включихме в тяхното хоро, което силно впечатли домакините. Със съставите от България единствено с този от Минерални бани успяхме да се видим и контактуваме, като се сприятелихме и със състава от Румъния, с които бяхме заедно в хотела.
Този фестивал бе просто един празник за местните хора. Нямаше класация, но на всички ни бяха връчени подаръчни торбички – вътре имаше традиционната тяхна халва, шапка и рекламна брошура за общината. Мисля, че ние се представихме добре, съдейки по аплодисментите на хората, които ни гледаха. Моето желание е танцовото фолклорно изкуство в Тополовград да се развива все така добре и след нас, които напускаме съставите сега по различни причини. Поради големите горещини програмата ни за посещения бе съкратена. Успяхме да отидем до Люлебургаз и да разгледаме местни забележителности. Мисля, че такива международни прояви имат смисъл за укрепване на културните и всестранните връзки между държавите, хората в тях и разбирателството помежду им.”

Дара Терзиева и Уарис Петрова от Танцова формация „Сакарска китка“ общо взето казаха едно и също, че много им е харесало и силно са се впечатлили от пъстротата на носиите от настроението на хората и от доброто посрещане. На въпроса дали бидейки за първи път на танцова проява в чужбина, изявата пред непознати хора и обстановка ги е притеснила Дара сподели, че изобщо не се е притеснила, докато Уарис заяви, че определено се е притеснила. Но се радват, че самочувствието им се е върнало, когато са чули аплодисментите и усетили доброто настроение на зрителите. Двете казаха, че са се срещнали с кмета на община Буюккаръщъран и са получили подаръци, каквито са получили всички участници. Двете момичета казаха още, че с удоволствие биха участвали и в други фестивали в чужди държави, за да разнасят славата на Тополовград и България.
Участниците в Тополовградската група са доволни, че са представили добре община Тополовград.

Малката българска сакарска община е побратимена с община Буюккаръщъран и двете местни общности поддържат диалог в различни сфери на развитието си, като развиват културно сътрудничество и реализират съвместни проекти, финансирани от Европейския съюз.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев август 11, 2022 10:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.