Състоя се творческа вечер „Да се знае, да се помни“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 6, 2022 11:45

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 3 - 9 юни 2022 г., брой 21/999, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

„Да се знае, да се помни“, така бе наречена Литературно-творческа вечер в Тополовград, посветена на 260-годишнината от написването на “История славянобългарская” от Паисий Хилендарски. На присъстващите бе представена програма, поднесена от децата от Състава за художествено слово „Сладкодумци“, с ръководител Тонка Славкова. В ролята на Отец Паисий бе актьорът самодеец Ангел Крумов.
Пред пълната зала малките декламатори се представиха със завидно самочувствие и майсторство и дълго бяха аплодирани от зрителите.
Много хора от Тополовград се включиха в преписването на Историята в инициативата по повод на тази годишнина. Тя бе организирана от Община Тополовград и читалище „Св. Св. Кирил и Методий“ и включена в рамките на Празничната програма, посветена на 24 май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и Ден на Тополовград.
Представители на институции и организации и много граждани от Тополовград се присъединиха към инициативите за честване на Преп. Паисий Хилендарски през 2022 година, посветени на 300-та годишнина от рождението, 60-та годишнина от канонизирането му и 260-та годишнина от написването на „История славянобългарска“, като преписаха собственоръчно част от История славянобългарска.
Общо 158 са страниците, които преписаха 137 участници. Между тях са щатни работници от читалището, настоятели, ръководители на художествени състави, самодейци, ученици, учители и директорите на СУ „Д-р П. Берон“ Златка Господинова и на НУ „Св. св. Кирил и Методий“ Добрин Парнаров, служители от ОбА – Тополовград, кметът Божин Божинов.
Инициативите са с благословията и подкрепата на Манастира „Св. вмчк Георги“ – Света гора, Атон.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 6, 2022 11:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама