Съседи подобряват околното си пространство

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 24, 2021 08:45

Съседи подобряват околното си пространство

Акценти

  • Регионален вестник, # 23/955 година XVIII, 18 юни -24 юли 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Жители на Тополовград, живеещи в района вдясно от шосето за Харманли, под болницата, са се заели да подобрят и облагородят това стръмно и съвсем изоставено доскоро място. То е пълно с трънаци, бурени, превърнато е и в сметище. Как са стигнали до тази идея и какво и как са направили, както и какво още смятат да правят разказва Мария Трифонова – една от жените, поели инициативата за това добро дело.
„Идеята ни се породи преди две години. Събрали се бяхме няколко съседки, като към нас се присъединиха и Кралю и Николай и обсъждахме как да се справим с това място, за да не бъде толкова грозно и пълно с боклуци, тръни и др. подобни. Взехме това решение и Кралю ни даде куража, като каза: „Давайте, аз ще ви помагам с всичко, което мога.“ Обсъдихме как да стане това и решихме да съберем пари и да намерим човек, който да изрежи храстите и окоси бурените и тревите, а ние да ги съберем и изхвърлим. Толкова беше замърсено, че направо се потресохме, дори намерихме и цял дюшек, изхвърлен в тези драки. Включиха се и други съседи като Наско Палазов, който каза, че сам ще плати да бъде изчистена и другата половина, по-близо до тях.
Щеше ни се обаче да не спираме до тук, защото иначе рискувахме цялата инициатива и труд да отидат на вятъра. Решихме да засадим дръвчета. След като не можахме да намерим декоративни, Кралю намери отнякъде нискостеблени орехи и ги засадихме най-отгоре, близо до пътя. Събрахме пак пари и закупихме бадеми, които също засадихме, както и туити.
Това беше първата година.
Тази пролет пак събрахме пари, дойде човекът, който пак ни окоси тревата, но сега след тези дъждове, тя пак избуя и отново ще го викаме.
Обърнахме се и към Общината за помощ – да ни пратят багера, за да можем да оформим една алея по цялото протежение под мястото. Бяха много отзивчиви и реагираха бързо, обещаха да ни докарат и подходяща пръст, тъй като смятаме там да направим цветна градинка. Вкоренихме розите и наесен ще ги садим, както и много цветя според сезоните. Имаме желание и намерение да се постави люлка за децата, няколко пейки за сядане, за да стане едно наистина приятно място.
Лошото е, че някои хора, живеещи на по-долната улица, продължават да си изхвърлят боклуците и се наложи да влизаме в пререкания с тях. Но няма да ги оставим така да се по-диграват с труда на толкова хора, които искаме да направим нещо хубаво и то със собствени средства и сили предимно.
От Общината ще искаме само тази малката уличка в началото на мястото поне да бъде чакълирана, защото и там живеят хора, които активно се включват в нашата инициатива – Калинка и Валентин. Искам да благодаря на всички, които се включват в тази наша инициатива: Кралю, Наско, Донка и сестра ѝ Пенка, която даже не живее тук, а горе, в блоковете, Таня, Милена, Веселин, дано да не пропусна някого. Някои от тях живеят и по-далеч от това място, но имат и душа и усет за хубавото, защото то е за всички. За съжаление не всички от съседите се включиха в тази инициатива, но тяхна работа. Мисля, че правим и ще го направим докрай, нещо добро и хубаво“ – завърши Трифонова.
Жените, започнали тази инициатива, не пожелаха да бъдат снимани.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 24, 2021 08:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 867 080 преглеждания