Сърдечна среща между космонавт и симеоновградчани

Сакар нюз
От Сакар нюз април 12, 2021 13:38

Сърдечна среща между космонавт и симеоновградчани

Акценти

  • Регионален вестник, # 14/946 година XVIII, 9 - 15 април 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

|Тодор Пиличев

На 12 април се отбелязва Международният ден на авиацията и космонавтиката. Определен е в решение на Международната федерация по авиация (ФАИ) през 1969 година. На тази дата е първият в историята на човечеството пилотиран космически полет на летеца-космонавт Юрий Гагарин с кораба “Восток”.
На 12 април 1961 г. в 6 часа и 7 минути по Гринуич Юрий Гагарин излита и прави с кораба “Восток” една обиколка около Земята. На височина 7 километра Гагарин катапултира и се приземява с парашут близо до спускаемия апарат, на колхозно поле в Саратовска област. Целият космически полет е продължил 1 час и 48 минути, но остава завинаги в историята на човечеството като полета на първия космонавт в света.
На 10 април 1979 г. в международен екип е включен и български космонавт. Предлагаме ви разказа на Тодор Пиличев, кмет на Симеоновград 1982-83 г. , от срещата при гостуването на Георги Иванов в Симеоновград.

На 2 декември 1982 година гражданите на Симеоновград се срещнаха с първият български космонавт Георги Иванов. Това бе вълнуваща и незаменима среща с човек от народа, летецът, покорил дълбините на синьото небе, извършил голям подвиг в покоряване върховете на науката.
Крачката е велика, защото е първа по рода си и е извършена от българин, наш сънародник. Неговото влизане в световния състав на космонавтите е гордост българска и тя ще бъде последвана от много български летци.
Уверени в това гражданите на Симеоновград посрещнаха този смелчага със ставане на крака и ръкопляскания, с най-сърдечни човешки слова за този герой, при преминаване по главната улица.
Неговият разказ остави дълбока радост, а от него лъхаше скромността на достойния човек. Той с вълнение говореше за своето семейство, за своето голямо желание от малък да лети на самолет, а по-късно и на космически кораб.
Неговата голяма мечта вече е сбъдната и той разказа за голямата дисциплина в занятията и за физическото напрежение, което ги съпътства. Той с упорит труд преодолял всички трудности, защото си е поставил голяма цел, която изисква много много постоянство в усвояването на всичко необходимо за нейното постигане. Сега е доволен от постигнатото и това личи от неговата усмивка, от неговото радостно топящо сърце от ръкоплясканията на присъстващите. Много добре знае, че човек е доволен когато види, че неговите усилия са достойно оценени.
Космонавтите, в това число и Георги Иванов, летят в тъмнината и търсят истината. В този поход те достигат до много открития, които от своя страна ще дадат своите постижения за бъдещето на човешкото развитие. В това е величието на българите, из чиито редици се откъсва той, вече и като герой, любимец на цялата нация.
На присъстващите той разказа как е започнал полетът с космическия кораб, задължителните разговори, които се провеждат между космонавтите и Центъра за управление.
Този разказ бе изслушан от всички с голямо внимание поради голямата му важност.
Максим Горки отбелязва, че има само две форми на живот – гниене и горене. Страхливите и алчните избират първата, а мъжествените, щедрите – втората.
Срещата с него бе един урок на мъжественост, урок на честност и доблест, пример за всеки космонавт.
Работата му е трудна и опасна, тя започва на земята и продължава в космоса. Тогава човек разкъсва своите първични връзки с вечната си люлка земята, а в космоса тя е полезна за родната земя за да може на нея да тържествува мирът щастието и прогреса.
Такъв бе смисълът на думите на Георги Иванов. „Да обичаме вечно земята и да работим за нея.“
Това бяха думи, изпълнени с любов и скромност на нашия съотечественик. Той продължи: „Където и да се намирам аз на път, нивга не забравям своя роден кът. Да обичаме майката Родина и си казваме думите: “Отечество любезно, как хубаво си ти.“
След срещата бяхме не само доволни, но и горди, че в родината ни България живеят такива хора, допринасящи нейното име да се носи из цялата вселена.
Срещата завърши с пожелания за нови много приятни мигове между такива люде с нас, обикновените граждани на страната.

Тодор Пиличев,
Декември, 1982 година

Сакар нюз
От Сакар нюз април 12, 2021 13:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама