Съдът „отмени“ отнемането на книжката за неплатени глоби

Сакар нюз
От Сакар нюз март 26, 2021 13:58

Съдът „отмени“ отнемането на книжката за неплатени глоби

Акценти

  • Регионален вестник, # 12/944 година XVIII, 26 март - 1 април 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционно временното отнемане на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби.
Решението му направи безпредметни проверките по границата за дължими пътни глоби, които МВР извършва от миналото лято, тъй като с тях шофьорите само могат да бъдат информирани колко имат да дават, но не и да бъдат задължени да го платят и спирани да напуснат страната.
Именно тези проверки насочиха вниманието към двете разпоредби в Закона за движението по пътищата (ЗДвП), които днес „отмени“ КС. Те бяха атакувани от омбудсмана Диана Ковачева, която първа изтъкна противоконституционността им. Ковачева днес насърчи МВР да върне книжките на хората, които временно е отнело заради неплатени глоби. „Решението на КС действа занапред – от момента на обнародването му.
Но е ясно, че тази практика винаги е била противоконституционна и ще е добра практика МВР да върне книжките на хората, на които вече ги е отнело на основание на обявените за противоконституционни разпоредби. Това, разбира се, е въпрос на добра воля“, каза тя.
В решението си КС пише, че отнемането на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби са обявени за принудителни административни мерки (ПАМ), но първо, въобще не са такива и второ – не целят безопасността на пътя.
Те напомнят, че ПАМ е предвидена в закона административна принуда за предотвратяване или преустановяване на административните нарушения, както и за предотвратяване или отстраняване на вредните последици от тях.
И заявяват в решението си: „Конституционният съд намира, като анализира оспорените разпоредби, че истинската цел на оспорените разпоредби не е формално посочената в ЗДвП – осигуряване на безопасността на движението по пътищата, а по-лесното събиране на вземанията от глоби. Така прочетени, въпросните разпоредби придобиват характер на санкция за несъществуващо административно нарушение“.
Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по принудително събиране на наложените глоби, по никакъв начин не може да бъде основание за фактическо санкциониране на гражданите.

Сакар нюз
От Сакар нюз март 26, 2021 13:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама