Съветници не узакониха съществуващо съоръжение

Милена Митева
От Милена Митева ноември 30, 2021 09:58

Съветници не узакониха съществуващо съоръжение

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 26 ноември - 2 декември 2021 г., брой 43/975 година XVIII Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

На съветници от Харманли бе предложено да узаконят вече изграден преместваем обект. Навесът е изграден до магазин на ул. “Арда“ и „Алеко Константинов“, а местните парламентаристи трябваше само да гласуват „за“. Вносител на предложението бе кметът Мария Киркова. От присъстващите 28 общински съветници – 5 бяха „за“, 5 „против“ и 18 „въздържал се“.
На сесията стана ясно, че проектът „Навес пред пристройка и надстройка на съществуваща сграда и преустройство на част от нея в магазин за промишлени стоки“ със собственик Георги Петков, вече е минал през експертен съвет.
По време на дебатите общинският съветник Николай Георгиев изрази мнение, че е излишно да бъде гласувано подобно предложение, след като това съоръжение вече е построено.
Съветникът Галина Славова също се заинтересува дали то е консултирано с представители на КАТ. Тя изрази опасения, че изграждането на този навес е на място, на което спират коли, за да вземат по-малките ученици от училището, намиращо се в съседство, и се получава струпване на автомобили, което пречи на движението. Госпожа Славова допълни, че отделно от това по тротоарите също има коли, което намалява видимостта. В питането ѝ бе поставен и въпросът дали построяването на този навес означава, че ще бъдат поставени маси, както правят на много места в града, и така движението ще се затрудни още повече.
Главният архитект Янчо Апостолов отговори, че не е съгласувано с КАТ, защото обектът е магазин, което не предполага поставяне на маси.
По темата взе отношение и кметът Мария Киркова: „Чух няколко довода, че ние тръгваме да узаконяваме нещо. Нищо не тръгваме, всеки който е решил преди решение на Общински съвет да прави каквото и да е, носи своята отговорност. Ще се съобразя с това, което реши Общински съвет.“
Законът за устройство на територията регламентира, че изграденото съоръжение трябва да бъде премахнато, а собственикът санкциониран. При желание то да съществува отново, разрешение трябва да бъде получено преди това.

Общински експертен съвет по устройство на територията, одобрил навеса, е в състав: председател – арх. Янчо Апостолов, техн. секретар – техн. А. Скерлева, членове: инж. Тончо Тончев, инж. Пламен Найденов – експерт в отдел „ТУСЕ“, инж. Теменужка Тенева – експерт в отдел „ТУСЕ“, инж. Росен Иванов – представител на „ЕВН Електроразпределение Юг – КЕЦ Харманли“, инж. Слави Спасов – представител на PC ПБЗН – Харманли, екологът Виктор Назъров и Златомира Делчева – юрисконсулт.
Той е заседавал на 10 ноември 2021 г. и е одобрил конструктивно становище за обекта.

Милена Митева
От Милена Митева ноември 30, 2021 09:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама