Събирачи на дългове заобикалят закон

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 12, 2021 14:40

Събирачи на дългове заобикалят закон

Акценти

  • Регионален вестник, # 6/938 година XVIII, 12 - 18 февруари 2021 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

а подвеждаща практика на фирмите за събиране на дългове са получили сигнали в „Асоциацията за защита на потребителите“ (АЗП).
Тези компании са успели да измислят начин, които да им позволи да заобиколят приетия наскоро закон, въвеждащ 10-годишната абсолютна давност. Проверка на АЗП установила, че някои колекторски компании подтикват граждани, набедени за техни длъжници, да подписват споразумения за признаване на дълга. Подписвайки, лицето губи правото си да се позове на давността. Така например ако до достигането на 10-годишна абсолютна давност остават няколко месеца, при подписването на такова споразумение тя започва да тече отначало.

Често хората са оставени в заблудата,

че подобно споразумение не се отразява на срока за давност.
Друга практика на колекторските фирми е да претендират освен за главницата на дълга и за лихвите, описани в погасителния план на дадена банка. Банките понякога за да си възстановят първоначално отпуснатите средства, са принудени да се откажат от лихвите в опит да накарат длъжника да изплати поне главницата. Когато колекторски компании изкупят тези кредити, често на безценица и срещу едва няколко процента, те започват да искат от длъжниците да платят цялата сума, посочена в погасителния план на банката (главница + банкова годишна лихва).
От АЗП ще сезират Комисията за защита на потребителите, както и националния омбудсман Диана Ковачева, които имат реални властови възможности да предприемат необходимите действия за опазване на правата на българските граждани.   Те апелират към потребителите да бъдат по-внимателни при подписването на каквито и да било документи от фирмите събирачи на дългове. „Призоваваме ги да четат внимателно, по възможност да се съветват с адвокати за своите права, да сигнализират АЗП и да използват пълноценно информационните възможности на интернет“, се казва в съобщението на Асоциацията за защита на потребителите.

Ръст на необслужваните кредити

Справка в БНБ сочи, че кредитите за домакинства са 25.492 млрд. лв. (21.6% от БВП) в края на декември 2020 г. Спрямо същия месец на 2019 г. те се увеличават с 6.6% (6.9% годишно повишение през ноември 2020 година). Трендът на увеличение се наблюдава и при потребителските кредити. Според БНБ те са 11.898 млрд. лв., което е ръст от 5% спрямо декември 2019 г.

Въведените в края на ноември рестрикции с цел ограничаване на разпространението на Ковид-19, доведоха до ръст на необслужваните кредити. Данните показват, че двойно повече са домакинствата, които не могат да плащат кредитите си в сравнение с 2019 г. Очакванията са, че тази тенденция ще продължи да се засилва. Забелязва се и ръст на потребителските кредити, което вероятно е продиктувано от Ковид-19 кризата, предизвикала затварянето на бизнеси и безработица.

Сакар нюз
От Сакар нюз февруари 12, 2021 14:40
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 471 235 преглеждания