Стъпката на Богородица e била „посещавана“ още през ранната Желязна епоха

Живко Тенев
От Живко Тенев октомври 2, 2021 07:39

Стъпката на Богородица e била „посещавана“ още през ранната Желязна епоха

Акценти

  • „Стъпката“ е споменавана и от българския археолог Димитър Цончев през 1936 годин

Свързани публикации

Мястото, където се намира Стъпката на Богородица и било обитавано през ранната Желязна епоха, а вероятно и през късната Бронзова епоха. Това се заключения екип с научен ръководител доц. Красимир Лещаков, който провежда археологически разкопки на обекта. Още през 2013 година резултатите от разкопките показват използване на хълма и по-специално на скалния масив със сигурност не само през римската епоха, но и преди това.

В хода на разкопките през следващите години доцент. Лещаков, изказва предположението, с достатъчно основание, че хълмът, разположен непосредствено до минералните извори, е бил използван интензивно от началото на I хил. пр. Хр. Според него има и основания да се допусне и по-ранна дата, но те на този етап от археологическото проучване са недостатъчни. Линията на приемственост може да се проследи до края на късната Античност, когато тук са издигнати няколко масивни постройки. Датировката на скалния „басейн“ е най-общо в рамките на този хронологически отрязък и не е възможно да се прецизира.

Според учения липсват категорични доводи, че е част от сепулкрален монумент. По-вероятно е басейнът да е бил тясно свързан с минералната вода и е много вероятно това използване да е било ритуално.

„Стъпката“ е споменавана и от българския археолог Димитър Цончев през 1936 година, когато при каптирането на минералните извори в селището са разкрити останките от старите римски терми. Той определя обекта като „каменен саркофаг от римско време, като от Марково тепе в Пловдив“.

Години по-късно Димчо Аладжов отделя внимание на стъпката в теренните си обходи и я определя като „скална гробница, с която в миналото са свързвани различни суеверия“.

И до ден днешен „Стъпката на Богородица“ в центъра на националния курорт Минерални бани продължава да буни духовете на специалисти и окултни дилетанти. Версиите на всички тези хора са различни и много често взаимно противоречащи си.

Живко Тенев
От Живко Тенев октомври 2, 2021 07:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама