Стихове, писани с маска на лицето и 12-та книга на Георги Николов

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 15, 2021 14:35

Стихове, писани с маска на лицето и 12-та книга на Георги Николов

Акценти

  • Книгата вече е пусната за продажба в книжарската мрежа в страната

Свързани публикации

Новата стихосбирка на поета Георги Николов „Лица и маски“, 12-та поред книга за автора издаде софийското издателство „Литературен форум“. Тя е писана на един дъх през маска в карантинните месеци март и април на 2020-а. Но това е само външно обстоятелство за книгата. Изданието съдържа 34 стихотворения, обединени в два цикъла – „Лица“ и „Маски“. В тях е развита идеята за срастването на маската с лицето до степен на неразпознаваемост. До там, че лицето да бъде маска, а маската – лице. В тази композиционна структура са подредени портрети на исторически личности, литературни герои и персонажи от гръцката митология, разкрити пред читателя от неподозирани ъгли и ракурси.
Редактор на книгата е и нейният издател, известният български поет и публицист Марин Георгиев. Литературното сътрудничество между Николов и него продължава вече в две поредни издания за харманлийският автор само за последните две години. Първото – стихосбирката „Кремация на феникс“, бе издадена след конкурс с финансовата помощ на Министерството на културата.
„Артист, многовалентен, умеещ да свири не само на почти всички струни, но и на почти всички инструменти. Има поети мъчни, мъка за себе си и мъка да изразят себе си, те обикновено се борят с формата, докато Георги Николов си играе с нея. Различните му книги са различни и по теми, и по похвати, едни са в бял, други в класически стих, но едно е безспорно: винаги е изненадващ!“ Това казва за поета от Харманли Марин Георгиев в рецензия за „Кремация на феникс“. За новата стихосбирка на Николов отново е с положителен отзив. Във вътрешна рецензия за „Лица и маски“ той казва: „Впечатляват неочакваните рими, и те, според мен дошли отръки; мисленето, задълбоченото навлизане в темата и мотива; обновяването на познатото – древногръцката митология, исторически и литературни персонажи и тази неспираща да вълнува отвека – така ще е и до века – тревожна мисъл за смъртта, причина за мисленето и изкуството, според Толстой.“
Освен това на Николов, в книгата има и още едно харманлийско участие – на художника Димитър Каратонев, автор на корицата и на графиките в книжното тяло. За него това също е втора книга на поета, по която той работи.
Книгата вече е пусната за продажба в книжарската мрежа в страната. В Харманли желаещите могат да си я набавят директно от автора.

Ти, Тезей

В подсъзнанието ти е скрит
и лежи забравен отдавна
един неостаряващ мит,
един мит – за разгадаване.

Щом навлезеш във себе си –
като в Лабиринта на Минос,
внимавай през сенките
по кои коридори ще минеш!

Тръгни по онази нишка
на богоизбраната Ариадна,
за да стигнеш с въздишка
до истината изстрадана!

Във теб е тази преизподня,
във теб – това подземие.
Едва ли някой ще ти помогне
от себе си да излезеш.

Какъвто да й направиш финт,
съдбата винаги е коварна.
На изхода на твоя лабиринт
те очаква Минотавъра.

Георги Николов

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 15, 2021 14:35
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 757 862 преглеждания