СТЕМ центрове за успешно бъдеще и достоен живот

От ноември 18, 2022 10:50

СТЕМ центрове за успешно бъдеще и достоен живот

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 18 - 24 ноември 2022 г., брой 42/1020, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

В 2240 училища от страната ще бъдат изградени STEM кабинети със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Това е заложено в проекта „STEM центрове и иновации“, който бе представен от зам.-министъра на образованието и науката Надя Младенова и вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов в присъствието на Селин Гауер, генерален директор и ръководител на Работната група за възстановяване и устойчивост на Европейската комисия. Във вторник те посетиха Националния STEM център в София, където се запознаха с част от разработките на ученици и техните ръководители. „Инвестициите са насочени както към модернизиране на сградите, така и към изграждане на STEM центрове във всяко училище. Ще има средства и за най-малкото населено място, за най-малкото училище, за най-малкото село в страната“, обясни Надя Младенова. „Целта на този проект е да зададем нова основа на българското образование във всички български училища както за учениците, така и за учителите“, коментира вицепремиерът Атанас Пеканов.
Селин Гауер също коментира инициативата: „Беше изключително вълнуващо да видим как наистина може Планът за възстановяване и устойчивост да приближи науката до децата, така че учениците да могат да се учат практически в нови лаборатории“.

Преди две години по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“ много училища реализираха първите STEM центрове в страната. По нея финансирането бе в две категории, които се определяха от броя на учениците в училище: малка (до 50 000 лв.) и голяма (до 300 000 лв.).
В Хасково, Харманли, Димитровград и Свиленград в големите училища вече направиха такива центрове. За Харманли и Свиленград това са СУ „Неофит Рилски“ и СУ „Д-р Петър Берон“. В категория училища с по-малко от 300 ученици бяха са одобрени проектите на ПГЕТ „Захари Стоянов“ и НУ „Алеко Константинов“ – Харманли.

Снимка: Интернет

От ноември 18, 2022 10:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама