Средноазиатски митове и легенди: Самарканд – градът на мавзолеите

Сакар нюз
От Сакар нюз април 6, 2022 07:57

Средноазиатски митове и легенди: Самарканд – градът на мавзолеите

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 1 - 7 април 2022 г., брой 13/991, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Петко Петков

Както вече е известно от предишните разкази, Самарканд е столица на Великата мюсюлманска империя на Тимур и Улук Бек. Наред с изключителните забележителности и историческите събития там се откроява един уникален и великолепен мавзолеен комплекс.

Историята е следната:

Един от владетелите след Тимур и Улук Бек се оказва слаб държавник и изключителен духовен поклонник. Понеже с тази си странност той е пречил на стопанското развитие на империята, му устройват заговор. По пътя си към джамията минава покрай един кладенец, зад който изскачат заговорници. Те с един замах на остра сабя му отрязват главата и тъй като до последния удар на сърцето, човешкото тяло има свойството да показва признаци на живот, той, вървейки, пада в кладенеца.
Тогава хитрите духовници използват духовната заблуда на населението и пускат мълвата за Живия мъртъв цар. От кладенеца, който е в непосредствена близост до джамията, прокопават тунел, който свързва кладенеца с джамията. Те казали, който каквито въпроси има към живия мъртъв цар, да ги напише и да ги пусне с кофа в кладенеца, а на следващия ден ще получат отговор. Хитрите духовниците пропълзявали по тунела до кладенеца и взимали бележките от кофата. В джамията писали отговор, който да е удобен за тях и така в продължение на 20 години те управлявали империята. И понеже се говорело, че

Живият мъртъв цар е бил братовчед на пророка Мохамед, те започват да строят в съседство с неговия мавзолей свой собствен, с цел Живият мъртъв цар да ходатайства пред пророка Мохамед да ги настани в задгробния живот в Рая.

Така се образува комплекс от около 20 мавзолея, които нямат нищо общо с този на Ленин, Ататюрк и Димитров. По същество те са изключително пищни, красиви, с инкрустации от злато, обагрени в най-красивите цветове, облицовани от гледжосани плочки (днешен теракот), които и до ден днешен представляват архитектурни шедьоври.
Затова и до днес този комплекс е под егидата на ЮНЕСКО и е запазен и поддържан в съвършения си вид.

Снимка: Интернет

Сакар нюз
От Сакар нюз април 6, 2022 07:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама