„Спечели 700 лв. от Coca Cola“ – поредният вирус в Месинджър

Ива Вангелова
От Ива Вангелова юни 3, 2021 12:00

„Спечели 700 лв. от Coca Cola“ – поредният вирус в Месинджър

Акценти

  • От няколко дни в социалната мрежа и Месинджър се разпространява зловреден вирус под формата на линк.

Свързани публикации

Наивници от няколко дни „печелят“ по 700 лева и други награди, след като са си дали доброволно потребителското име и паролата на профила си във Фейсбук.

От няколко дни в социалната мрежа и Месинджър се разпространява зловреден вирус под формата на линк. След кликване на него, той отпраща в страница, която е представена като рекламна на компанията Coca Cola. Там голямо съобщение привлича с текста: „Спечели 700 лв. и още много награди!“. Изискването, за да си получите наградата е да разпратите това съобщение да 20 свои приятели. По-долу дори има изброени коментари от сорта: „Аз спечелих, направи го и ти“, „Не вярвах, че за ден мога да изкарам 700 лв.“, „Мислих, че е измама, но успях“ и още много подобни.

Точно за този вирус във Фейсбук страницата „Национален център за безопасен интернет“ преди година имаше публикувани предупреждения, но явно много хора не са го прочели и той отново е в настъпление.

Другата измама, която успоредно върлува с тази на Coca Cola, е вируса „Прилича на теб“ /“It looks like you“, „Is that you“или „Its you“/. Това е видео със съобщение, изпратен на пръв поглед от приятел във Фейсбука. За да го видите, трябва да си въведете паролата и така автоматично я издавате. След това същият вирус започва да атакува хората от вашия списък с приятели от ваше име.

От „Национален център за безопасен интернет“ съветват: „Не отваряйте линка и в никакъв случай не си попълвайте паролата!“. „Игнорирайте всички съмнителни съобщения, които попадат във входящата ви кутия. И нещо повече, свържете се с подателя и попитайте за снимката или видеото“, допълват още от „Националния център за безопасен интернет“.

Целта на тези вируси е да хакнат Facebook профила на жертвата. За да направят това, те атакува хората чрез чат прозореца – появяват се като изскачащо съобщение от лице от списъка ви с приятели и показват линк към дадена уеб страница.

Ако кликнете върху този линк, най-вероятно ще бъдете пренасочени към друг сайт, който ще ви предложи да инсталирате добавка за браузър или софтуер, за да видите съдържанието на линка. Ако жертвата се съгласи, компютърът се заразява със зловреден софтуер, който допълнително блокира софтуера за сигурност, за да се предпази от премахване.

Освен това, той започва да разпраща същото фалшиво съобщение към контактите на жертвата чрез същите чат прозорци на Facebook.

Снимка: virusi.bg

Ива Вангелова
От Ива Вангелова юни 3, 2021 12:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама