„Службогонци – вчера, днес и утре” с премиера в Харманли

Ива Вангелова
От Ива Вангелова ноември 5, 2022 10:43

„Службогонци – вчера, днес и утре” с премиера в Харманли

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 4 - 10 ноември 2022 г., брой 40/1018, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Службогонци – вчера, днес и утре” е най-новото заглавие в репертоара на Театрална трупа при НЧ „Дружба – 1870“, Харманли. Премиерата се състоя на 26 октомври, сряда, на сцената на читалището.
Интересът към културното събитие този път се оказа по-голям в сравнение с други подобни и залата беше почти пълна.
Самодейците от читалището ни представиха историята на министър и няколко души, желаещи да станат чиновници и да бъдат назначени на държавна служба от него, независимо от длъжността, която ще изпълняват. Образите на героите бяха комични и разкриха една уродлива част от човешка същност, в чието лице се оглеждат алчността и глупостта.
„Службогонци” е сатиричен и тъжен спектакъл за изгубеното човешко достойнство, в който обаче често се смеем… Един трагикомичен анализ на нашето време и на въпроса какво значи да си „службогонец” днес.
Макар написана преди 120 години, пиесата на Иван Вазов е все още актуална и насочва вниманието към съществуващи и до днес проблеми в управлението на България. Тя е сред най-ярките творби в българската класическа драматургия, а чрез нея авторът обръща внимание на теми, присъщи за хората след Освобождението, от които се открояват амбицията за власт, кариеризмът и корупцията.

Постановката на спектакъла е дело на Делчо Тодоров, а техническият екип бе в състав: Йовчо Добрев, Димитър Димитров и Румен Латев.
Участваха: Мехмед Идрис, Йорданка Маврева, Росица Христозова, Живко Желязков, Пламен Павлов, Недялко Делчев, Делчо Каравълчев, Елена Бозмова, Любомир Радев, Стефан Ламбов, Нели Маринова, Хрисиян Христов и Димитър Севов.

Поради големия зрителски интерес постановката ще бъде играна повторно на 9 ноември, от 18:30 ч.

Ива Вангелова
От Ива Вангелова ноември 5, 2022 10:43
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама