Сесията на ОбС – Тополовград – пореден епизод ”Съветници срещу кмет”

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 8, 2022 07:23

Сесията на ОбС – Тополовград – пореден епизод ”Съветници срещу кмет”

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 7 - 13 октомври 2022 г., брой 36/1014, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Поредното заседание на ОбС – Тополовград, проведено на 29 септември, отново мина под знака на противоборството между по-голямата част от общинските съветници и общинската администрация, разбирай кмета Божин Божинов. Повод за разгорещените и не особено приятни на моменти, близо 50-минутни дебати между тях, бе докладната записка, с която се иска разрешение за сключване на договор за дългосрочен кредит от Банка ДСК АД с цел изграждане на общински фотоволтаичен парк.
Очевидно доста подробната обосновка в докладната не бе впечатлила или убедила по-голямата част от съветниците по време на заседанията на постоянните комисии и разговорите със специалистите от ОбА. Част от нея е: „Имайки предвид драстичното поскъпване на електроенергията в страната, както и търсенето на добри практики от общините за справяне с този проблем, считаме, че така направеното инвестиционно предложение дава възможност на община Тополовград да се превърне в зелена община. Това ще способства кандидатстване в бъдещи европейски програми и проекти, касаещи преференциално заплащане на електроенергия и привличане на нови инвестиции. Подобна инвестиция ще бъде от изключителна полза за бъдещи действия на общината по отношение на „Европейската зелена сделка“ и предизвикателствата в климатичния преход в регионите с въглеродно интензивен енергиен сектор. Реализирането на инвестицията ще даде възможност за планиране на разходи и независимост от свободния пазар“.
От всичките 16 присъствали на заседанието съветници, 10 от тях бяха подходили към тази точката с намерението да не я приемат, гласувайки „въздържал се“ или против“.
Не помогнаха нито допълнителните разяснения от кмета, неговите заместници, юриста и другите специалисти от ОбА, нито изказванията на част от съветниците от групата на „За Възраждане за община Тополовград“ и граждани.
Най- интересно бе поведението на присъстващите юристи на заседанието, двама от тях съветници и юристът на общината. Един и същ закон цитираха, само дето не се разбра кой как го чете и тълкува.
В края на краищата още при гласуването на първото от предложенията за решения то не бе прието. Подкрепиха го само шестте съветника от „За Възраждане на община Тополовград“. Така отпадна цялата точка от дневния ред като отхвърлена и докладната записка не бе приета.
Размерът на исканият кредит бе 1 000 000 лева със срок на погасяване 96 месеца и една година гратисен период.
Така завърши поредният епизод “Съветници срещу кмет” с поредното отхвърлено по-мащабно и значимо предложение. Тази сага и противоборство продължава вече 11 години.
Против бяха съветниците на ГЕРБ, отцепилите се от групата „За Възраждане на община Тополовград“ и БДЦ.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 8, 2022 07:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.