Самодейците от Радовец реализираха присъдената им награда от Сладун

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 28, 2021 09:33

Самодейците от Радовец реализираха присъдената им награда от Сладун

Акценти

  • Регионален вестник, # 33/965 година XVIII, 17 - 23 септ. 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Студиен звукозапис на 20 автентични песни от фолклора на с. Радовец реализираха самодейците от Женската група за автентичен фолклор /ЖГАФ/ и Мъжката коледарска група /МКГ/ от местното читалище „Васил Левски – 1934“. Това стана на 9 септември в звукозаписното студио на БНР и това бе реализацията на тяхната Голяма награда присъдена им на фестивала „С песните на Кичка Савова“ в с. Сладун.
Ето какво разказва секретарят на читалището Мария Мутавчиева: „Притеснението и вълнението ни беше голямо, дали всичко това – пътуването и записа ще станат в рамките на един ден и най- вече как ще се представим. Благодарни сме на кмета на общината Божин Божинов за осигурения транспорт и на Ваня Монева – музикален продуцент за топлото и предразполагащо посрещане в сградата и студиото на БНР. Тя много ни помогна да преодолеем смущението и притеснението си, все пак за първи път участвахме в студио за звукозапис. Постепенно се отпуснахме и записите започнаха. За по-голяма сигурност и възможност за подбиране на по-доброто изпълнение, всички изпълнения бяха повторени по два пъти.
ЖГАФ изпълнихме единадесет песни, а МКГ – осем. Записано бе и индивидуално изпълнение на Димитър Острев – любимата песен на Васил Левски „От кога си, момне ле, калугерица“.
С този запис бе реализирана нашата Голяма награда от Сладун в нашето първо участие в звукозаписно студио, което се оказа доста по-различно от участието ни по сцените на фестивалите.
На връщане макар и уморени, но доволни продължихме с веселбата в автобуса.“
Ето какво казва за това събитие за радовчани Ваня Монева, музикален продуцент в БНР: „Голямата награда на БНР от Фолклорния фестивал в с. Сладун „С песните на Кичка Савова“ – студиен звукозапис спечелиха тези прекрасни хора от Радовец – Женска фолклорна група и Мъжка коледарска група. С тях записахме 20 автентични песни, само и единствено от тяхното село. Така най-големият продуцент на фолклорна музика /и не само/ в България, БНР съхранява за идните поколения богатството ни, което си отива с хората носители на красивия и разнообразен фолклор.“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев септември 28, 2021 09:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама