„Сакарският звяр“ залови и обеси дявола в центъра на Княжево

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 18, 2022 18:06

„Сакарският звяр“ залови и обеси дявола в центъра на Княжево

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 18 - 24 февруари 2022 г., брой 7/985 година
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Пролетният кукерски ритуал наречен „Бесене на дявола“ събра много хора на площада в центъра на с. Княжево – община Тополовград.
Това стана на 12 февруари, събота, като маскираните и окичени със звънци младежи и мъже от селото обикаляха през деня домовете на хората с пожелания за здраве и добра година. Кулминацията на празника беше от 15:30 до 16:30 часа на площада, когато Кукерската група наречена „Сакарски звяр“ пристигна с шествие, начело с група деца с националното знаме. След като обиколиха няколко пъти площада пред събраното множество от хора от селото и гости от околни села, Тополовград, Елхово, Ямбол и други представлението започна. То включваше пролетен ритуал, символично заораване и засяване на нивите с пожелания за добра година и голям берекет през годината.
В ролята на „воловете“ влязоха двама от кукерите, а орачите и сеячите бяха мъж и „жена“ – кукер облечен в женски дрехи. След като приключи „сеитбата“, започна и „борбата“ с „дявола“, който непрекъснато налиташе на „попа“ в стремеж да го събори и да му вземе и счупи кръста.
Тази част от кукерското представление бе една интересна трактовка на вечната борба на доброто със злото, олицетворявани в случая от „попа“ и „дявола“. В крайна сметка „рогатия“ не успя да вземе кръста на „попа“ и подгонен от „стражарите и заобиколен от кукерите бе хванат и символично „обесен“ на направената специално за целта „бесилка“, която дори беше и на колела. След това цялата кукерска група изрази своята радост с няколко обиколки на площада от победата над „дявола“ /злото/, като накрая се подредиха и свалиха своите маски за да се представят пред зрителите.
Получи се емоционално събитие за радост на всички участници и присъстващи на него. Интересни бяха и персонажите, маските и облеклото на кукерите, които са били създадени от местен художник. Секретарят на читалището Дянка Янева разказа, че името „Сакарски звяр“ на кукерската група е възникнало съвсем спонтанно по време на първото им участие на „Кукерландия“ в Ямбол, преди няколко години. Тогава организаторите са попитали с какво име да ги запишат и тя е казала първото, което и е хрумнало в момента, което е останало като тяхно име.
Групата е носител на златен медал от кукерския събор в Перник, на други награди от фестивала в Ямбол и на други места. Освен тази група, читалището в Княжево много години представяше успешно, включително и в Копривщица, местния обичай „Понца“.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев февруари 18, 2022 18:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.