Румен Димитров: „За мен е удоволствие, отговорност и чест да съм в Тополовград“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 5, 2022 15:58

Румен Димитров: „За мен е удоволствие, отговорност и чест да съм в Тополовград“

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 30 септември – 6 октомври 2022 г., брой 35/1013, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Румен Димитров бе член на журито на 25-то юбилейно издание на международния фестивал на любителски театри за комедия, пантомима и сатира „Велко Кънев“ в Тополовград от 19 до 25 септември. Той е актьор по професия и бивш зам.-министър на културата. Като такъв бе многократно официален представител на това министерство на фестивала, а член на журито бе за първи път. Сега работи в две НПО-та, за култура и туризъм и играе няколко роли в различни театри.

Господин Димитров, Вие не за пръв път сте в Тополовград и винаги сте заявявали, че много обичате нашата община и хората в нея. Сега за първи път сте член на журито на фестивала. Има ли разлика в двете качества, в които участвате на него – официален представител на министерството и член на журито?
Няма никаква разлика, аз наистина много обичам Тополовград и фестивала и независимо в какво качество присъствам за мен е истинско удоволствие, но отговорност и чест. Доколкото има някаква минимална разлика, то тя е по-скоро техническа. Иначе със сърцето си аз съм тук, през целия фестивал и сега, и преди когато съм идвал и участвал под една или друга форма в него.

Това прекъсване от почти две и половина години как се отрази на фестивала. Като организация, подготовка, настроение и очакване. За организатори, за участници, за публика?
Много неприятно според мен, защото спектаклите, които са били започнати и направени тогава, преди повече от две години, поставят хората в много неудобно и неприятно положение. Настъпват промени в съставите, сменят се изпълнители и целият спектакъл се изгражда почти наново. Тези сътресения няма как да не се отразят и на качеството на постановките. Така че геройство е това, което видях, и са направили всички състави от фестивалната програма. Даже имаше един спектакъл, който спокойно може да бъде слаган на една основа с професионалните трупи, което е много голямо постижение, визирам състава от Дебелец. Изключително представление! За организаторите това бе огромно напрежение, а за зрителите едно голямо очакване и предполагам нетърпение.

Това, което казахте преди, малко ме провокира да Ви попитам с какво се отличава играта на актьора любител от тази на неговия колега – професионалист. Къде е тънката или не толкова тънка линия в тази разлика?
Разликата е в това, че професионалният актьор е задължен да представя ролята, която му е поверена и не винаги той участва пълноценно в общия процес поради това, че може би ролята не му е любима. Той се справя професионално, но личи, че това е по-скоро рутинно присъствие на сцената. Докато тук ентусиазмът, жарта, с която играят любителите актьори, е толкова неподправена, че можеш да простиш разни дребни и наивни на много места грешки, недооценявания, което обаче прави представлението още по-силно, приятно и емоционално.

След тези няколкократни прекъсвания – ще има, няма да има и обратно фестивал, как оценявате работата по сегашното издание на организационния комитет?
Изпитвам възхищение по отношение на организационния комитет и на председателя на читалището, които неуморно вече толкова години го правят най-добрия фестивал на любителски театри, въобще в страната. И тук не говорим само за комедийни фестивали, а изобщо за такива от всякакъв жанр. Организацията е перфектна, винаги е била такава и това отличава фестивала „Велко Кънев“ от други и то не само в страната. Бил съм на много места в чужбина, и то в страни, в които нивото на живот е по-високо от нашето, но тази организация, създавана тук, съперничи на най-добрите образци в тази посока. Така че желая на целия организационен комитет да продължава да прави това все така добре и занапред, Трифон да е жив и здрав и да продължава да бъде председател на читалището.
Много важна е ролята и значението на подкрепата на Общината и за организацията, и за провеждането на самия фестивал. От мое име искам да благодаря лично на кмета Божин Божинов за проявената съпричастност, тъй като през всичките му мандати все повече е укрепвала общинската подкрепа за фестивала. Вече е немислимо без Общината провеждането на фестивала или по-скоро без тази подкрепа, която тя дава.

В работата на журито през фестивалните дни, гледайки всички изяви на сцената, ще бъдете ли затруднени да отсеете най-добрите изяви на състави, индивидуално на актьорите и да определите най-добрите?
Не, няма да е трудно. Много добро е разбирателството помежду ни не само защото сме колеги и приятели, но и защото Богдана Костуркова, която е председател на журито, има много високи критерии.
Останалите членове: Стефан Рядков, Вълчо Янев и аз се стремим да я догонваме и се съгласяваме с това, което тя мисли. От друга страна, понеже сме актьори, нещата ги усещаме по друг начин и тя се съобразява с това наше качество и мнение, така че се получи една хубава комбинация. Мисля, че хората ще бъдат доволни, защото няма пристрастия и манипулации и мисля, че всичко е и ще бъде наред.

Какво ще пожелаете на хората от нашия хубав край, на колектива на читалището и на ръководството на общината, сега в края на фестивалните дни?
Много се зарадвах на новината, която съобщи кмета Божинов, че е намерил инвеститор за производство тук. Това е много важно, защото ако икономически общината е добре, да има работни места и хората да остават тук, това е предпоставка и цялостният живот, културният живот и в частност фестивала да се развиват, защото без икономическата база не би било възможно да има културна надстройка.
Убеден съм, че догодина ще направим още по-добър фестивал, независимо през кой месец ще е. Моето лично мнение е, че септември може би е по-подходящото време за провеждане. Защото през месец май има много фестивали в страната – професионални и любителски.
Освен това месец май тук в Тополовград е пренаситен със събития във връзка с празника на града и Деня на Светите братя Кирил и Методий. Не е добре събитията да се препокриват и едните да са за сметка на другите. Така че може би по-добре е да си остане септември – един топъл, хубав месец, също толкова красив, колкото и май. Желая на всички хора от община Тополовград да са живи и здрави, по-спокойни и догодина да се видим пак.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 5, 2022 15:58
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.