Реденето на пъзели – храна за мозъка

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 20, 2021 17:00 Updated

Реденето на пъзели – храна за мозъка

Акценти

  • Пъзелите ще ви помогнат постоянно да стимулирате мисловните процеси, те ще действат като мозъчен треньор

Свързани публикации

Учените смятат, че човек трябва да поддържа мозъка си не по-малко от останалите органи в тялото си. С течение на времето мозъчните клетки стареят, така че те се нуждаят от така наречените анти-стареещи лечения и обучение. Пъзелите ще ви помогнат постоянно да стимулирате мисловните процеси, те ще действат като мозъчен треньор.

Това стимулира растежа на нови връзки в мозъка – повишава се нивото на серотонин, който влияе на настроението, образуват се нови кръвоносни съдове, които хранят мозъка. Особено предимство на пъзелите е подобряването на паметта. Вероятно всеки от нас е забелязал, че с течение на времето количеството информация, което преди е било в състояние да запомним, става много по-малко. За нас става все по-трудно да запомняме имена и фамилии, телефонни номера. Но какво да кажем, когато понякога се случва да не можете да запомните всичко, което сте правили през изминалия ден.

За да поддържате здрава памет, трябва постоянно да я тренирате. За да направите това, например, можете да решавате кръстословици няколко пъти седмично, да решавате логически задачи за запаметяване на обекти, да играете на думи в социалните мрежи. Разбира се, и в този случай, както и във всичко останало, трябва да намерите средна позиция. Ясно е, че седенето на компютър по пет часа на ден в името на решаването на логически проблеми в никакъв случай не е полезно. Така ще разваляте само зрението, настроението и взаимоотношенията си с домакинствата (кой съпруг ще търпи жена, която решава пъзели половин ден?).

Ако обаче се упражнявате малко, но систематично, пъзелите ще се превърнат във вълшебно средство за поддържане на остър ум, памет и умствени способности. Затова не се колебайте да се запасите с кръстословици, шах, логически задачи: всичко това е храна за ума.

Какви са реалните ползи от реденето на пъзел за децата?

Първо ще ви кажа защо децата трябва да редят пъзели. Като импулс да намерят отговор на сложен въпрос, децата са в състояние да седят неподвижно и да задържат вниманието си дълго време. Ако това се прави систематично, тогава в предучилищна възраст това ще бъде отлична подготовка за училище.

На второ място, с пъзели децата ви бързо ще придобият умения за решаване на проблеми, които ще бъдат полезни не само в училище, но и в по-късен етап от техния живот. Освен това в детството такива знания се придобиват много по-бързо.

Трето, реденето на пъзели формира много важно качество у децата, а именно постоянство. Различните пъзели могат да бъдат доста трудни и понякога дори трябва да се редят наново.

Съгласете се, постоянният човек обикновено има успех в живота – той знае как да постигне целта си на всяка цена.

Друго очевидно предимство на пъзелите е подобрената координация на ръцете и фината моторика. Всичко това има положителен ефект върху функционирането на мозъка. Развиване на социални умения – това е резултатът, който можете да очаквате, когато пъзелите се редят в екип от деца. Преподавателите трябва да вземат това предвид в детските градини и отвреме-навреме да ангажират учениците с логически задачи. Ще бъде полезно, ако разнообразите детското парти у дома с пъзели. Така момчетата ще се научат да работят в екип и да уважават мнението на своите връстници.

Редейки различни видове пъзели, детето разширява кръгозора си. Особено ценно е, когато родителите редят заедно с детето и му помагат да разбере това, което до този момент е било непознато за него. Новите знания, придобити по време на играта, със сигурност ще бъдат запаметени в главата му.

Източник: interesnifakti.eu

Сакар нюз
От Сакар нюз януари 20, 2021 17:00 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 261 763 преглеждания