Райна Зотова: „Трябва да се намали бумащината при изборния процес“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 17, 2021 08:45

Райна Зотова:  „Трябва да се намали бумащината при изборния процес“

Акценти

  • Регионален вестник, # 14/946 година XVIII, 9 - 15 април 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Секретар на една от СИК в Тополовград

Райна Зотова бе секретар на една от СИК в Тополовград. Тя е активен участник при всички видове избори вече повече от 20 години. Помолихме я да сподели своите впечатления от начина на провеждане на изборите – като организация, изпълнение и отчитане на резултатите. Ето какво каза тя в разговора ни:

Госпожо Зотова, как оценявате цялостно организацията по провеждането на изборите и приключването на изборния ден на базата на дългогодишния Ви опит?
Имах ангажимента да бъда секретар на 7 Избирателна секция в Тополовград, която е с най-голям брой гласоподаватели в общината – 871 на брой. Тя е в кварталния клуб до бившия „Храноизнос“, с преобладаващо ромско население. Самият изборен процес премина спокойно, организацията по осигуряване на противоепидемичните мерки бе перфектна. Според мен от Община Тополовград се справиха отлично с осигуряването на всички условия за нормалното провеждане на изборите в тази ненормална обстановка. Имахме на разположение дезинфектанти, маски ръкавици, а самите избиратели, въпреки лошото време, спазваха отговорно мерките.
Все пак, от това което видяхме, Ви се наложи на няколко пъти да излизате и да контролирането спазването на всички тези изисквания.
Наложи се, защото все пак пред секцията имаше постоянно струпване на хора и се налагаше да им се напомня за спазването на определените противоепидемични правила. Как и къде да застават, за разстоянието помежду им и други напомняния. От Общинската администрация се бяха погрижили да маркират съответните зони на стоене, придвижване и т.н. на хората. Но все пак времето беше доста неприятно – студено, валеше дъжд, а пред помещението на СИК няма никаква сушина, така че трябваше да се следи за реда.
Като цяло, изключително лесно и спокойно премина процесът. Нямаше притеснение да се гласува и машинно, тези които го направиха споделяха, че е много лесно и бързо.
От гледна точка на СИК този начин на гласуване също е много по-удобен за обработване на резултатите и улеснява процеса на отчитане. Още повече, че от машините не излизат недействителни гласове, тъй като всеки може да провери резултата от гласуването си и има възможност да го коригира, ако нещо е сбъркал.
Изборният процес в секцията приключи нормално – в 20:00 часа, не се наложи удължаване.

Много притеснения и опасения се изразиха за сложността и объркаността на изборните протоколи, че трудно членовете на СИК ще се справят с него и това може да доведе на много грешки. Така ли беше наистина или справянето не беше проблем?
Според мен много е важно членовете на СИК да са добре подбрани от партиите в съответните им квоти, да могат да вникват добре в Изборния кодекс в указанията и инструкциите на ЦИК, а не да бъдат фигуранти. В нашата СИК за радост бяхме все хора, добре запознали се с тези документи и нямахме никакви проблеми в изборния процес като цяло за секцията. В протокола ни нямаше никакви корекции, при нас гласуваха 471 гласоподаватели, най много от всички секции в общината и нямахме проблеми.
Според мен истерията около сложността на изборните протоколи бе създадена изкуствено. Те изобщо не са сложни, друг е въпросът, че попълването им отнема много време, поради хибридната форма на преброяване, веднъж на хартия, втори път от машина. Самото сборуване на резултатите е елементарно аритметическо действие и там няма как да се сбърка. Това че е времеемко, не значи, че протоколът е сложен. Сложно се оказа предаването му в РИК.

Стигаме и до този етап от изборния процес. От много места се чува и то не само от сега, че предаването на протоколите и въобще изборните книжа и документи в Районните избирателни комисии е всъщност най-сложната и дори мъчителна част за тези членове на СИК, на които се е паднала тази „чест“. Така ли е това и за РИК – Хасково?
Констатацията е вярна. Организацията бе много слаба и лоша. От много години участвам в различните видове избори в община Тополовград и за първи път нямам и то не само аз обяснение, защо нямаше раздаване на номера за поредност при отчитането в РИК. Нямаше входящи номера и никаква организация за получаване на достъп до залата.
Никаква яснота за това, по какъв ред и начин комисиите се допускаха и влизаха в Спортна зала „Дружба“, където се отчитахме, и която бе крайно неподходяща за това. Добре, че ни бе осигурена вода.
Членовете на СИК от община Тополовград, които пътувахме с първия автобус, пристигнахме в Хасково около 0:30 часа и чакахме три часа на дъжда. Доста от хората сигурно и ще се разболеят. По-лошото, освен чакането, беше неизвестността – колко и докога ще чакаш, кога ще те пуснат да влезеш, кога ще ти приемат изборните документи. Докато охраната от полицията си вършеше добре работата, то от РИК никой не излезе да обясни по какъв ред ще се влиза, докога и къде ще се чака и въобще да разсее неизвестността. Някои изчакваха в автобусите, други се промъкваха по някакъв начин в залата, изобщо неприятна картина. Двата автобуса с членове на СИК от община Тополовград се прибрахме чак в 18.30 ч. на другия ден – 5 април. Убийствено, затормозяващо и изтощително е това нещо, по този начин.

Каква промяна, на базата на дългия Ви опит, трябва да се направи в начина на отчитане на резултатите от изборите, за да се избегне всичко това, което разказахте по-горе? Кое считате за най-неотложното за промяна в ИК?
Задължително според мен трябва да се направи промяна в Избирателния кодекс и отчитането на резултатите от всички видове избори – парламентарни, президентски, европейски и местни от СИК да става в Общинските избирателни комисии /ОИК/.
Не съм правила изчисление това как ще се отрази на разходите по-изборите, но това няма никакво значение. По-важното е да се спести цялата тази неприятна ситуация – пътуване, дълго и уморително чакане, неясноти и неуредици около отчитането в РИК. Изборите, според мен и повечето от участниците в този процес, трябва да се отчитат на място в общините, с представители на фирмата, която ще брои резултатите, дали ще е Информационно обслужване или друга, но да става на възможно най-близкото място – в Общината. След това от ОИК да издават документацията в РИК или направо в ЦИК, както е при местните избори.
От Община Тополовград винаги сме се представяли на ниво, що се отнася до оформлението на изборната документация. И този път никоя от секциите ни нямаше фрапантни големи или значими в някаква степен грешки, които да налагат отваряне на чували, броене на бюлетини и т.н.
Това го казвам, защото като влязохме в залата, видях хора, които бързайки да влязат по бързо вътре, попълваха протоколите в момента, вместо да са направили това в секцията си. Докато при нас в нашите секции такова нещо няма, съвестно се справяме със задълженията си, както ни е възложено от държавата.
Този процес трябва да бъде максимално опростен и улеснен, това е в интерес на всички. Нека в РИК да си регистрират листите, да упражняват контрол, методическа помощ и каквото още е необходимо, но отчитането да става в общинските комисии.
Този въпрос за промяната в отчитането съм го задавала на кой ли не – депутати и кандидати за такива, хора от ЦИК и други отговорни фактори. Отговор така и не съм получила, но категорично смятам, че промяна в това отношение трябва да има за отчитане на резултатите по общини. Освен това и ЦИК трябва внимателно да си прецизират методическите указания, защото има несъответствия през страница –две в тях, които съм забелязала.
Според мен три са нещата, които трябва да се променят задължително в избирателните комисии, и то без тънки политически сметки. Първо – начинът на отчитане да е в общините, машинното гласуване да е задължително и по-малко и по-опростена книжнина, направо казано бумащина, по време на изборния процес. Така ще се спести време, вероятно средства и най-вече нервите на хората, реализиращи изборите.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев април 17, 2021 08:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама

Посещения

  • 9 864 739 преглеждания