Протестиращи затвориха АМ „Марица“ заради проточил се ремонт

Милена Митева
От Милена Митева юни 2, 2021 10:22

Протестиращи затвориха АМ „Марица“ заради проточил се ремонт

Акценти

  • Те се опасяват от ПТП-та при увеличения трафик на гастарбайтери през лятото

Свързани публикации

На протест срещу забавения ремонт на магистрала „Марица“ излязоха представители на бизнеса от Свиленград и блокираха движението. На 2 юни за около половин час движението бе спряно, а протестиращите се заканиха, че ще правят това всяка седмица, докато не приключи ремонтът на северното платно.
На място дойде и областният управител Минко Ангелов, който съобщи, че когато са подписвани договори за ремонт на пътища в областта не е било осигурено цялостно финансиране на ремонтните работи. Конкретно за случая се срещнал с директора на Областното пътно управление инж. Радостин Ламбрев и представител на фирмата изпълнител “АБ”АД. От срещата е станало ясно, че в началото на строителството е било осигурен аванс за започване на ремонта. По-късно обаче не са били осигурени пари и така отсечката вече 9-и месец не е завършена.

След разговор с министъра на МРРБ господин Ангелов заяви, че парите са осигурени и ремонтът ще започне всеки момент.

Протестиращите настояват за приключване на ремонтните дейности в кратък срок, защото сега организацията на движение по магистралата създава предпоставки за пътни инциденти предвид факта, че има трафик, който се усилва със старта на туристическия сезон в Турция, накъдето пътуват хора от цяла Европа.
Ремонтът на северното платно трябваше да бъде завършен през януари. Заради него движeниeтo e caмo в южното плaтнo, ĸoeтo изнepвя cвилeнгpaдчaни, paбoтeщитe нa ГKΠΠ „Kaпитaн Aндpeeвo“, ĸoитo ca пpинyдeни дa въpтят излишни ĸилoмeтpи, зa дa идaт и ce въpнaт oт paбoтa. Това засяга сериозно и бизнeca пo мaгиcтpaлaтa. Πpeдcтoи мнoгo тypиcти и гacтapбaйтepи cъщo дa пътyвaт зa Typция пpeз лeтния ceзoн.
На този митинг полицаите дойдоха след като протестиращите затвориха движението, за разлика от други, които се провеждаха миналата година през лятото, и бяха срещу правителството на Борисов. Тогава те бяха на мястото на събитието няколко часа предварително и затваряха всички пътища, които водят до него.

Рeмoнтът зaпoчнa в ĸpaя нa нoeмвpи 2020 г., ĸaтo ĸpaeн cpoĸ зa изпълнeниeто му бе oбявeн за м. янyapи 2021 г.
Изпълнител на строително-монтажните работи е фирмата „АБ“ АД, с което Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) има договор по Закона за обществените поръчки за текущ ремонт и поддържане на АМ „Марица“ на територията на област Хасково. 

Срокът за завършването му бе януари, 2021 г. 

Докато за някои пътища в региона правителството на Борисов не е осигурило пари, през седмицата стана ясно, че АМ “Хемус“ е получила близо 600 млн. лв. авансови плащания от „Автомагистрали“ за строежа на магистрала „Хемус“ и на пътя Видин – Ботевград. Това е най-голямата авансово раздадена сума от държавната компания на „доставчик на специфични дейности и пътни принадлежности“. Това става ясно от публикувания одитен доклад на Сметната палата за дейността на „Автомагистрали“ в периода от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2020 г., цитиран от Mediapool.

Милена Митева
От Милена Митева юни 2, 2021 10:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама