Пролетните събори приключиха, предстоят есенните

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 7, 2022 14:46

Пролетните събори приключиха, предстоят есенните

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 1 - 14 юли 2022 г., брой 25/1003, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

С провеждането на традиционния Народен събор край манастира „Света Троица“ приключи пролетната „серия“ от народни събори в различни населени места от община Тополовград. Първи за този пролет бе този в село Капитан Петко войвода на 21 май. Той по традиция се провеждаше на 2 май, но тази година се наложи промяна в датата по обективни причини.
След него бе провеждането на срещата – събор в с. Планиново, която събра над 400 наследници на планиновци и хора с корен от селото.
На 24 май бе и Денят на Тополовград, на който ден някога е бил и местният панаир. Пак някога на тази дата са били съборите и в селата Филипово и Каменна река. Последва ги този в с. Радовец, който след двегодишно прекъсване бе проведен на 28 и 29 май, най – близките събота и неделя до традиционната му дата 2 юни.
Пролетната поредица приключи, както споменахме с този на „Света Троица“, край манастира със същото име. Той не е на постоянна дата, а зависи от църковния празник „Петдесетница“.
Сега предстоят летните събори, а те са на 1 и 2 август /Илинден по стар стил/ в с. Синапово. Там тези дати никога не се променят, независимо в кои дни на седмицата се падат. В началото и първата десетдневка на септември са съборите в селата Срем и Орешник.
През есенните месеци разнообразието от събори в общината е голям. На Димитровден са тези в селата Устрем, Княжево, Българска поляна и Орлов дол, а последният е в с. Мрамор на Архангелов ден.
Общото между всички събори е, че вече в програмата им липсват „народни борби“, които са били неотменна част от тях.
Ако всичко в епидемичната обстановка е наред, ще има много поводи за гостуване на роднини, близки и познати на тези обичани народни прояви.

Снимка: Архив

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 7, 2022 14:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама